Subota, 20. travnja 2024.

Milan Božić performansom i izložbom prikazuje nepravednu svakodnevicu ratnog invalida

Performans i izložba “Veni vidi” autora Milana Božića održat će se u subotu 15. listopada od 20 sati u AK galeriji u koprivničkom Kampusu.

Riječ je o svojevrsnom nastavku performansa i izložbe “Manipulacija tijela” koje je Božić predstavio u AK galeriji prije nešto više od godinu dana. Autor se i ovoga puta bavi problematikom suočavanja s traumom ratnog vojnog invalida, no kroz radove koji su izravnije povezani s nepravednom svakodnevicom i ljudima koji su prve žrtve tih nepravdi. Performans propituje pozadinu sustava i državnih uređenja na našim prostorima, a fotografije ukazuju na konkretne posljedice tih uređenja. “Sistemi se mijenjaju, sirotinja ostaje”, poručuje autor.

Prije odlaska u rat imao sam predodžbu da su osobne vrijednosti koje definiraju pojedinca kao društveno i socijalno biće poštenje, empatija, osjećaj za drugoga, no povratkom u svakodnevicu uvidio sam da su te vrijednosti izgubile na značaju. Važno je samo utažiti umjetno stvorenu potrošačku glad koja nemilice guta i uništava sve što se može iskoristiti da bi se ta glad namirila. Ja se kao pojedinac, kao socijalno biće, osjećam izbačenim iz zajednice kojoj pripadam jer mi se čini da je ta zajednica potpuno neosjetljiva na čovjeka općenito. Nastali radovi pod nazivom Veni vidi refleksija su posttraumatskog doživljavanja situacija koje sam zatekao po povratku iz rata i napravljeni su u mediju fotografije s aplikacijama raznih predmeta koji su na neposredan način vezani uz pojedini rad. To može biti ambalaža neke hrane, isječak iz novina, osobna fotografija iz vlastitog albuma. Lajtmotiv marginaliziranih, odbačenih osoba te napuštenih i razrušenih objekata koji su simbol nezdravog i korumpiranog društva prisutan je u svim fotografijama, a ekspresija lica pojedinih osoba s fotografija odraz su, na neki način, moje osobne intime i ispovijesti. Dođoh… vidjeh… ali ne pobijedih. (iz teksta Milana Božića)

Izložba je jednodnevnog karaktera, a projekt su sufinancirali i sponzorirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Koprivnica i Podravka.

Milan Božić rođen je 1958. u Zagrebu. Završio je Školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. te započeo studij elekrotehnike. 1982. zaposlio se u tvornici Sintal (sinter metala). 1991-1995 dragovoljac domovinskog rata. 1993. prvi časnički tečaj, drugi časnički tečaj, 1994. časnička škola HVU Petar Zrinski, 1994/ 95/ 96. Nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija – bojna) na HVU, 1995. studij FPZ. 1999. Djelatni časnik HV u Ministarstvu obrane RH, ratni vojni invalid (prvo ranjavanje 21. 11. 1991). Od 1999. radi performanse zajedno s Vlastom Delimar i samostalno. Prvi zajednički performans „Razgovor s ratnikom ili žena je nestala“ izveden je u Tvornici, Zagreb. 1999. Član je HDLUa Zagreb.

zatvori