Utorak, 23. travnja 2024.

Koren nakon odbijene žalbe: ‘Za mene u HSS-u nema mjesta dok mu je Beljak na čelu’

Koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu i HSS-ovoj europarlamentarki Marijani Petir danas je Predsjedništvo HSS-a većinom glasova odbilo žalbu na odluku o suspenziji te je protiv njih pokrenulo postupak političke odgovornosti zbog opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora.

To znači i da se Koren i Petir neće moći kandidirati za predsjednika odnosno predsjednicu HSS-a na predstojećim unutarstranačkim izborima koji bi se trebali održati 22. listopada.

Župan Koren novinarima je ta najnovija zbivanja prokomentirao uoči današnjeg svečanog otkrivanja spomen-ploče Josipu Friščiću u Koprivničkom Ivancu. — Kada bih na to pokušao gledati s neke vedrije strane, a neki dežurni tumači našeg statuta govore da ja od danas više nisam u stranci, onda bih mogao reći da je zapravo neopisivo dobar osjećaj spoznaja da nisam u stranci kojoj je Krešo Beljak predsjednik. No, naravno da me ova odluka stranačkih tijela učinila neizmjerno tužnim jer sam 20 godina stranci i mislim da je sve ovo što se događa posljednjih dana ubojstvo demokracije u parlamentarizmu, u ovoj novoj hrvatskoj politici — kazao je Koren te pojasnio:

— Specifikum HSS-a je to da smo mi uvijek bili demokratska stranka u kojoj je svatko mogao izreći svoja mišljenja i stavove. Naravno, kada tijela stranke donesu odluke, da se one moraju poštivati, a ja smatram da sam to i činio. Neki kasniji medijski istupi mogu se protumačiti na razne načine, ali mislim da je smiješno obrazloženje te same tzv. presude koju sam čuo maloprije na vijestima: predsjednik kaže da smo mi zapravo kažnjeni, odnosno da naše žalbe nisu usvojene, zbog toga što nas je on zamolio da mi ne istupamo u medijima, a mi smo istupali. Dakle, to je jedan ponovni povratak verbalnog delikta na hrvatsku političku scenu i mislim da sve ovo što se u stranci događa u posljednje vrijeme dovoljno govori o njemu kao predsjedniku.

Koren je spomenuo i kako je posebno razočaran onima koji Beljaku u tome daju podršku, pri čemu je istaknuo potpredsjednike stranke predvođene dragim mu kolegom, zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem. — Oni neodgovorno pristupaju trenutku u kojemu je danas HSS. Ovo političko vrludanje je nezapamćeno i mislim da je HSS u velikoj opasnosti.

Napomenuo je i kako će pričekati koji dan prije nego što odluči o daljnjim postupcima. — Sada se navodno formira nekakvo tročlano povjerenstvo pred kojim bismo mi optuženici trebali dokazivati svoju nevinost. To je, naravno, apsurd: ja sam 20 godina u stranci i, ako smijem upotrijebiti tu riječ, sigurno sam veći zaslužnik od bilo koga tko bi činio to povjerenstvo — rekao je te dodao kako smatra da nikakvo tročlano povjerenstvo ne bi moglo imati utjecaja na odluke koje su donijeli stranački autoriteti i lideri.

Rješenje o suspenziji nazvao je tragikomičnim i generičkim, a svoje opsežno obrazloženje koje je naveo u žalbi pretpostavlja da nitko nije ni pročitao. — Pretpostavljam da je tu priči kraj i da za mene nema mjesta u HSS-u dokle god je Krešo Beljak predsjednik — zaključio je.

Novinarima je također odgovorio da je prerano govoriti o tome što dalje. — Nikada u životu nisam pomislio da bih promijenio stranku. Što će biti dalje ne ovisi samo o meni, ovisi o mnogo faktora. Lokalni izbori su vrlo blizu, u svibnju sljedeće godine. Hoće li se nešto promijeniti u stranci pa ću biti kandidat stranke ili će to biti neka druga varijanta, ili možda neću biti kandidat… sada je zaista rano govoriti.

 

Uz Korena i Petir, Predsjedništvo HSS-a odbilo je žalbe još petero suspendiranih članova, a protiv još troje pokrenulo je postupak zbog političke odgovornosti. Među njima je i čelnik križevačkog HSS-a Tomislav Katanović. Suspendiranih članova je ukupno stotinjak, ali, prema Beljakovim riječima, situacija ostalih nešto je bolja budući da nisu istupali u javnosti.

Među kandidatima za predsjednika HSS-a zasad su aktualni predsjednik Krešo Beljak i Nenad Matić, a među imenima mogućih potpredsjednika su zagrebački župan Stjepan Kožić i koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić.

 

 

zatvori