Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Svečano odana počast poginulim hrvatskim braniteljima na lokaciji Trokut – Novska

Koprivničko-križevačka županija bila je domaćin ovogodišnje svečane komemoracije poginulim hrvatskim braniteljima što se održava na lokaciji Trokut – Novska. Tamo su od 1991. do 1995. godine domovinu branili i žitelji Podravine i Prigorja.

Komemoracija se održava svake godine 29. listopada, na dan početka Operacije Orkan ’91. u kojoj je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Na novljanskoj bojišnici ratovalo je 17 postrojbi čijih je 314 boraca poginulo. Pozdravivši okupljene, župan Darko Koren je podsjetio da se na području naše županije nisu vodile ratne operacije, no naš je kraj ipak imao značajnu ulogu u borbi za domovinu, ne samo na novljanskom ratištu već i diljem cijele Hrvatske.

Od 152 branitelja koja su u Domovinskom ratu poginula s područja naše županije, na novljanskom bojištu ih je poginulo 23, podsjetio je župan Koren odajući im počast zajedno sa svojim zamjenikom Darkom Sobotom. Osim županije, vijence su položili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na komemoraciji su, među ostalima, bili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te izaslanik predsjednice Republike Ante Deur.

Svakako je za spomenuti da su uoči komemoracije predstavnici naše, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Novske potpisali sporazum kojim su se obvezali da će i dalje zajednički organizirati komemorativne skupove u Trokutu.

zatvori