Utorak, 26. ožujka 2024.

KOLUMNA Čega da se bojim!?

“Radujemo se svijetu utemeljenom na četirima ključnim ljudskim slobodama. Prva je sloboda govora i izražavanja – svugdje u svijetu. Druga je sloboda koja svakom čovjeku dopušta da štuje Boga kako želi – svugdje u svijetu. Treća je sloboda od neimaštine… svugdje u svijetu. Četvrta je sloboda od straha – bilo gdje u svijetu”.

F. D. Roosevelt, 1941., poruka Kongresu

Briga, tjeskoba, malodušnost… sve su to lica i naličja straha. Strah se uvukao u svaku poru našeg  života. Ne govorim o onom strahu koji je mehanizam obrane od svakodnevnih životnih poteškoća. Govorim o strahu od budućnosti za mene, obitelj i drage osobe, strahu od bolesti, od razočaranja, od novih situacija, od krivih ljubavi, hoću li imati dovoljno novaca za život, kako ću odgojiti i školovati djecu, kakva će biti njihova budućnost, jesam li voljen, strahu od terorizma i svega ovog „novog“ što se događa u svijetu…  Mogao bih nabrajati strahove do sutra. Živimo u vremenima kada ništa nije sigurno! Imam osjećaj da je sve programirano tako da nas uplaši, da nas učini ranjivima, da izgubimo sigurnost i da se nama lakše manipulira! Strah je moćna poluga manipulacije masama. Strah se medijski potencira do krajnjih granica.

Odakle taj strah? Biblija nam na prvim stranicama donosi izvješće da je stvoreni svijet bio savršen! Čovjek je imao sve, nije bilo straha, sve je bilo u savršenom skladu. Prvi čovjek je bio blizak sa Stvoriteljem. Tek nakon grijeha, Adam se UPLAŠIO i skrio od Boga! Na grijeh ga naveo đavao! A uloga đavla je upravo da razvrgne, da podijeli! (Hrvatska riječ Đavao dolazi od grčke riječi Diabolos koja označava podijeljenost). Strah je nestao kao posljedica odijeljenosti čovjeka od Boga, nepovjerenja u Božju blizinu u životu!

Đavao očito dobro radi svoj posao – dijeli i zavodi cijelo čovječanstvo!

„Dijagnosticiranje“ problema je tek prvi korak ka rješenju. Kako se osloboditi straha? Skloni smo se ponašati kao da sve ovisi o nama. Planiramo, programiramo, organiziramo, a opet tako lako se sve može okrenuti u trenu. Čovjek planira, Bog se smije! Bog nam je dao talente, sposobnosti da se kroz njih ostvarujemo i rastemo. Sve naše gore navedene strahove trebamo prihvatiti i pokušati učiniti ono što je najbolje. Ali, činjenica je da se mnogo toga uopće neće dogoditi onako kako bismo mi to željeli. I to je tako! Koliko god mi mislili da možemo utjecati na sve segmente našeg života, ne možemo! Neminovna su razočaranja, boli, tuge, promašaji. Ali, Bog i po krivim crtama piše pravo, jer nas voli! Živjeti svaki novi dan ispočetka! Prihvatiti život u svim njegovim ljepotama i poteškoćama. Povjeriti Bogu, dobrom Ocu, svoj život. Isus je rekao Ne bojte se! Zna Otac vaš što vam je potrebno! TRAŽITE I DAT ĆE VAM SE, KUCAJTE I OTVORIT ĆE VAM SE.

“Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu promijeniti,
hrabrost da promijenim ono što mogu promijeniti…
I daj mi mudrost da mogu razlikovati jedno od drugoga….”

(molitva Sioux Indijanaca)

zatvori