Četvrtak, 25. travnja 2024.

Načelnici nezadovoljni smanjenim prihodima od rudne rente

Najavljena reforma lokalne i područne samouprave te smanjenje udjela u izdvajanju za plaće, kao i problem naplate odnosno smanjenja iznosa rudne rente bile su teme rasprave druge sjednice Kolegija gradonačelnika i općinskiih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije što je održana na poziv župana Darka Korena.

Održavanje ove rasprave inicirali su Grad Koprivnica i općine Molve, Legrad i Virje. Općinski su načelnici istakli problem funkcioniranja općina uzrokovan smanjenim prihodima od rudne rente, ali i od poreznih prihoda. A da nisu sami u tim nastojanjima doznalo se i od župana Korena koji je podsjetio da je Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija proteklih nekoliko godina intenzivno raspravljao o toj temi. Hrvatski župani smatraju da konkretne zaključke i stavove treba uputiti nadležnim institucijama, a upućen je i zahtjev Vladi i Saboru za sastankom sa županima na tu temu, što su podržali i ovdašnji načelnici i gradonačelnici.

Okupljeni na županovom kolegiju načelnika i gradonačelnika doznali su i da je u Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja započeo milijun i pol kuna vrijedan projekt kojim će do kraja ožujka 2019. godine pružati općinama i gradovima stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi njihovih projekata sufinanciranih europskim novcem, te da je u tijeku web savjetovanje sa zainteresiranom javnosću o Akcijskom planu za uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji.

zatvori