Četvrtak, 18. travnja 2024.

Marina Vujčić Koprivničancima je otkrila svoje spisateljske tajne

Književna večer s Marinom Vujčić, autoricom koja se u svojim romanima ponajviše bavi unutarnjim svjetovima likova i onim što oni najdublje proživljavaju, održana je u srijedu u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’.

U intimnoj atmosferi Čitaonice tiska Marina Vujčić otkrila je posjetiteljima svoje čitalačke navike, način na koji stvara atmosferu u romanima, ali i neke detalje iz uredničko-nakladničke perspektive.

Marina Vujčić počinje pisati u ranoj životnoj dobi, pri čemu je uvijek skrivala svoje spisateljske kreacije, a one koje nije uspjela sakriti dobivale su nagrade u dječjim časopisima i na natjecanjima. Roman „Tuđi život“ Marina je objavila 2010. godine i time stupila na spisateljsku scenu, ali prema njenim riječima tek je, izdavanjem autobiografskog romana „Mogla sam to biti ja“, počela sebe smatrati piscem. Ovaj roman izrastao je iz autoričinih teških osobnih iskustava koje romanu daju posebnu notu, ali roman čitatelju ne nudi rješenje životnih problema, već svaki čitatelj pronalazi u sudbinama likova svoju priču.

Foto: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović".
Foto: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.

Roman „Susjed“, koji joj je dao potrebnu medijsku pozornost, priča je o Katarini Bauković, a radnja se većinom odvija na stubištu jedne zagrebačke zgrade. Katarina je običan čovjek kao i svaki od nas te život ne provodi rješavajući spektakularne zaplete, već odlazi na posao i slobodno vrijeme provodi u svom stanu. Pozornost joj privlači novi stanar kojeg jutrom pozdravlja na stubištu. U njenoj glavi stvara se ljubavna priča te ona počinje svojoj obitelji i kolegama na poslu lagati da je u vezi, što u njoj stvara unutarnje zadovoljstvo. No sa svakim novim danom njena „veza“ postaje sve teža i ona ne ide tokom kakvim ju je Katarina zamislila te slijedi veliko razočaranje.

Prilikom razgovora o književnim nagradama u Hrvatskoj, Vujčić ističe da su najbolje nagrade one na koje se autori anonimno prijavljuju, tj. u kojima ocjenjivački žiri ocjenjuje rukopis, a ne već izdanu knjigu i ime koje stoji iza nje. Tako je i ona na natječaju V.B.Z.-a i Tisak medije romanom „Susjed“ osvojila nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2015., dok je za dramu „Umri ženski“ je dobila treću nagradu na anonimnom natječaju za dramski tekst „Marin Držić“ 2014. godine.

Tekst: Petar Lukačić


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori