Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Ivica Puljak pričom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čovjeka i svemira napunio Pixel

Koprivničanci svih uzrasta, zanimanja i stavova sinoć su u velikom broju pohrlili u Kulturno-kreativni centar Pixel gdje je predavanje pod naslovom “Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?” održao poznati fizičar Ivica Puljak, u novije vrijeme javnosti blizak kao nositelj liste stranke Pametno u I. izbornoj jedinici.

Puljak je u vrlo zanimljivom izlaganju opisao od čega se zapravo sastoji ljudske tijelo – od 7×10^27 atoma raznih elemenata – te odakle su ti atomi došli, odnosno kako su stvoreni: neki od njih, poput vodika, potječu od nastanka svemira, dok su teži elementi poput željeza stvoreni u zvijezdama i do nas su došli nakon što su ih u svemir rasule eksplozije supernova.

Osvrnuo se i na sadašnji svijet koji je, prema statističkim podacima o duljini očekivanog životnog vijeka i prosječnom bogatstvu stanovnika Zemlje, bolji nego što je ikada bio u povijesti: 2015. godina proglašena je najboljom godinom ikad, prije nje to je bila 2014., prije nje 2013. i tako dalje, a očekuje se da će tron preuzeti 2016. U svijetu je, također, sve manje ratova i sve manje siromaštva, stoga nema razloga da svijet smatramo lošim, kazao je Puljak, jer je on iz dana u dan zapravo sve bolji.

U posljednjem dijelu predavanja (“Kamo idemo?”) Puljak je ispričao što trenutno znamo o mogućoj sudbini svemira, zatim o izglednoj sudbini Sunca i Zemlje te naposljetku i o sudbini svakog od nas. Naši će atomi, pojasnio je Puljak, nakon smrti nastaviti putovati svijetom i svemirom, dok se nekom obliku nastavka svijesti ne valja nadati jer nas sve sadašnje spoznaje upućuju na to da svijest u trenutku smrti nepovratno prestaje. No, to ne znači da život kao takav nema smisla, zaključio je Puljak, već je to samo razlog više da ga proživimo što potpunije i smislenije možemo. Na kraju se, očekivano, razvila i živahna rasprava.

Bilo je to pretposljednje ovogodišnje predavanje iz ciklusa “Skeptici u pubu” koji u Koprivnici organiziraju Udruga Mamuze i naš astrofizičar Dario Hrupec. Sljedeće je na rasporedu u prosincu.

zatvori