Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Zbog mraza na ovogodišnjim Danima voća manje izlagača nego inače

Dani voća Koprivničko-križevačke županije, 18. po redu, održani su u Đurđevcu. Od pedesetak izlagača, samo je dvadesetak bilo voćara.

Razlog je proljetni mraz koji je poharao ovdašnje voćnjake pa voćari nisu imali što pokazati. Svjesni su toga i u županijskoj upravi.

– I taj manji broj izlagača nego proteklih godina daje nam nadu da je voćarska proizvodnja na području naše županije na dobrom putu jer i ovi proizvođači koji su danas došli, predstavili su ono najbolje od voćarstva na području naše županije. Nezadovoljni smo no slabiji odaziv proizvođača je opravdan. Uz smrzavanje voćnjake su ove godine poharali i štetnici. No i s ovim s čime raspolažemo smo vrlo ponosni. Prije svega smo ponosni na sve te vrijedne, marljive ljude koji se bave voćarstvom – rekao je dožupan, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Sobota.

A da u Podravini i Prigorju ima pomaka na bolje, dožupanu Soboti govore konkretne brojke:
– Količina hektara pod voćem u županiji u posljednjih 10 godina upravo zbog pomoći naše županije je oko 800 hektara. Posebno nas veseli što je u tih 10 godina došlo do povećanja količine površina pod voćnjacima za 472 ha.

Manifestaciju je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. Rekao je da su u Ministarstvu svjesni problema koje je uzrokovalo proljetno smrzavanje te najavio da rade na isplati odštete: – I Republika Hrvatska čini napore kako bi uskoro bilo realizirano. Kad pak govorimo o isplati potpore, mogu najaviti da će i ove godine biti avans za izravna plaćanja, što će se daleko povoljnije odraziti na planirane proizvodnje za iduću godinu.

Zamjenika Majdaka Drava-info je podsjetila da je upravo iz naše županije poslana inicijativa da isplatu potpora prati i odgovarajuće rješenje. Naime, poljoprivrednici dosad nisu ni po čemu mogli znati za što im je i koliko potpora isplaćeno, što im je pričinjalo velike probleme. Zamjenik Majdak je rekao da je dobro upoznat s tim problemom i da ga je itekako svjestan: – Ne samo na području ove županije. To je potrebno odraditi u cijeloj Hrvatskoj. Već sam se osobno zalagao za takav model. Krenulo se s time ovog proljeća. S Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju napravljena je simulacija za ovu godinu na tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Upravo u APPRRR-u rade na tome da svaki poljoprivrednik točno zna koliko novca dobiva za koju potporu. Nadam se da će to zaživjeti već u ovoj dijelu isplate avansa, a najkasnije s proljećem iduće godine. Ministarstvo itekako radi na tome.

Recimo i da su, u skladu s tradicijom, Dani voća bili prigoda za stručna predavanja. Poljoprivredni savjetodavci Željkica Oštrkapa Međurečan, Leon Golub i Slavko Kopilović govorili su o saniranju posljedica proljetnog smrzavanja, ali i upozorili na činjenicu da su kalifornijska štitasta i krvava uš postale sve izraženiji štetnici u voćnjacima naše Podravine i Prigorja.

A kako je manifestacija imala izložbeni karakter, vrijedno je spomenuti da je štand najljepše uredila obitelj Bolto Matica.

zatvori