Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Pred našim očima vozač BMW-a pokušao je pobjeći policiji. Počela je potjera…

Tek što nije otkucalo 23 sata. Policijski službenik u hladnoj noći pokraj groblja u Reki daje signal nadolazećem vozilu da se zaustavi radi kontrole, no vozač to odlučuje ignorirati i ubrzava dalje. Službenici uskaču u vozilo, pale rotirke i počinje potjera.

Dio je to, zapravo, policijske svakodnevice kojoj smo svjedočili noćas u sklopu velike akcije nadzora prometa koja se provodila diljem cijele Hrvatske, pa tako i kod nas. Odmah je obaviještena i križevačka policija, za slučaj da naši službenici ne uspiju uhvatiti odbjeglog vozača. On je svojim BMW-om u suludoj vožnji kroz maglovitu noć pretjecao druga vozila i na sve načine pokušavao pobjeći policiji, a na kraju se sakrio u jednom dvorištu te ugasio motor i svjetla, misleći kako ga neće primijetiti. Prevario se.

Ispostavilo se da je riječ o 22-godišnjem mladiću s varaždinskog područja. Policiju je izbjegao jer je imao popriličnu količinu alkohola u organizmu – 2,17 promila. S njim je u automobilu bio još jedan mladić, također ne baš trijezan. Momci su morali ostaviti automobil i vozač je noć morao provesti na triježnjenju u posebnoj prostoriji. Slijedi mu, naravno, kazna za nezaustavljanje i za upravljanje pod utjecajem alkohola, a visina ukupne kazne ovisit će, između ostaloga, i o tome ima li povijest kažnjavanja za prometne prekršaje.

To nije bio jedini slučaj noćas da je vozač ignorirao naredbu policijskih službenika. Isto se ranije dogodilo prilikom redovnog nadzora prometa u Koprivničkim Bregima, a i tada je razlog bio – alkohol.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Ostali su prekršaji kojima je naša novinarska ekipa svjedočila bili bezazleniji. Bio je tu, recimo, mladi M. T. koji je išao kući u Veliku Mučnu biciklom bez svjetala i bez reflektirajućeg prsluka. — Ovakve akcije su dobre jer se može svašta dogoditi. Ja nisam imao upaljena svjetla, tu sam blizu doma, ali sljedeći put ću pripaziti da se tako nešto ne ponovi — rekao nam je.

Željko Rajn. Snimio Marko Posavec.
Željko Rajn. Snimio Marko Posavec.

Osim njega, još jedan vozač nije imao upaljena svjetla; imao je samo slabija, prednja “dnevna” svjetla. — Vozim 37 godina i ovo mi je u mom vozačkom iskustvu drugo upozorenje. Stvarno pazim i ne znam što se sad dogodilo, ova ugrađena svjetla imam od kad sam kupio auto prije godinu dana i stvarno ne znam kako mi se ovo dogodilo. Bili smo tu u Društvenom domu, malo smo plesali, popio sam si jednu čašicu vina, a dalje sam nastavio sa sokom — ispričao nam je Željko Rajn iz Brđana Sokolovačkih. Dobio je upozorenje.

Snimio Marko Posavec.
Verica Dević. Snimio Marko Posavec.

Svi vozači s kojima smo porazgovarali podupiru ovakve akcije i smatraju da bi ih trebalo biti i više. — Ovo što se događa na prometnicama nas roditelje jako zabrinjava. Imam dijete koje je tinejdžer i koje ide u autoškolu i ja se previše bojim kad čujem za sve ove nesreće, a ovakve akcije bi mogle doprinijeti njihovom smanjenju — stav je Verice Dević iz Sokolovca.

Snimio Marko Posavec.
Miro Kuzminski. Snimio Marko Posavec.

Isto misli i franjevac Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda Miro Kuzminski. — Podržavam ovakve akcije jer se i sam često nalazim u prometu i vidim svega po cestama. Doživio sam da mi drugi vozači ulijeću u “škarice”, da me pretječu na nepreglednim mjestima, da se voze brže nego što smiju i nego što to zahtijevaju uvjeti na cesti. Tako da, sigurnosti nikad dovoljno.

— Ovakve su akcije potrebne jer je mnogo ljudi poginulo u zadnje vrijeme. S tim da bi više trebalo loviti ove s BMW-ima jer su u pravilu oni ti koji najviše “lete” — smatra Igor Benčik iz Herešina. Eto, poklopilo se da je upravo sinoćnji slučaj potvrdio njegove riječi.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Sveukupno, s policijskim smo službenicima na kontrolnoj točki u Reki proveli dva sata. U tom je vremenu kontrolirano sedam vozila i sedam vozača. Kao što smo već napisali, vozač BMW-a varaždinskih registracija nije postupio prema naredbama policijskih službenika, naknadno je zaustavljen i alkotestiran te je noć proveo u policiji. Jedan je vozač zatečen kako upravlja noću bez svjetala i izdana mu je mjera pisanog upozorenja budući da nema povijest prethodnog kažnjavanja.

— Cilj nam je na ovaj način izvršiti detaljan nadzor vozila, putnika i prtljage s naglaskom na alkohol i vezivanje sigurnosnim pojasom, kako vozača tako i putnika u vozilu. Također, podizanje prometne sigurnosti i da se smanje posljedice u prometnim nesrećama. Stopa prometne kulture je na našim cestama relativno visoka, ali ove godine imamo izrazito negativan trend stradavanja u prometu. Lani je u cijeloj godini na našem području smrtno stradala jedna osoba, a ove godine, do sada, njih osam. Uspoređujući statistiku, stanje je bitno narušeno — rekao je vođa sektora Postaje prometne policije Koprivnica Zoran Vuković te još jednom savjetovao vozače da poštuju prometna pravila i propise i prilagode brzinu uvjetima i stanju ceste jer je to, kaže, glavni uzročnik prometnih nesreća. — Prometnu nesreću čine tri uzročnika i to su vozilo, vozač i infrastruktura. U 90% takvih slučajeva participira sam vozač svojom greškom i propustom — zaključio je.

Tijekom cijele akcije, od 22 sata u subotu do 6 sati jutros, policijski službenici PU koprivničko-križevačke utvrdili su 51 prometni prekršaj. Od toga se 25 odnosilo na alkohol, a četvorica vozača zadržana su do otriježnjenja u posebnim prostorijama. Četvorica su i uhićena, a najviše je promila “napuhao” 22-godišnji vozač bicikla zatečen u 21:35 u Hlebinama: 2,30 promila. Naravno, smješten je u posebnu prostoriju dok ne dođe k sebi.

Pripremili Nela Carek i Marko Posavec.

zatvori