Petak, 19. travnja 2024.

FOTO ‘Junak iz doline’ dobio spomen-ploču na obiteljskoj kući

Spomen-ploča u čast nedavno preminulom Josipu Friščiću (1949. – 2016.) svečano je otkrivena danas na njegovoj obiteljskoj kući u Koprivničkom Ivancu.

Bivšem predsjedniku Hrvatske seljačke stranke, potpredsjedniku Hrvatskog sabora i koprivničko-križevačkom županu tako je odana još jedna u nizu počasti. Ploču je postavila Udruga hrvatskih branitelja ’91. (UHBDR91) čiji je predsjednik, Mladen Pavković, ukratko obrazložio ovu inicijativu: — Josip Friščić sudjelovao je u Domovinskom ratu i mi, između ostaloga, i na ovaj način želimo odati skromno priznanje ovom istaknutom hrvatskom političaru, čovjeku koji je iznimno mnogo dao za Podravinu i za ovaj kraj. Želimo obilježiti da je u ovoj kući u Koprivničkom Ivancu godinama živio, ali i radio Josip Friščić.

Na pitanje što smatra Friščićevim najvećim zaslugama, Pavković je odgovorio: — Njegove su najveće zasluge kao političara su brza cesta koja sada spaja Zagreb i Križevce – nadamo se da će sadašnji političari učiniti sve da ta cesta dođe i do Koprivnice – zatim zdravstvena djelatnost gdje je također dao veliki obol oko dogradnje bolnice i drugih stvari, bio je vrlo aktivan u sportu, ne samo u ovom kraju već i na razini Republike Hrvatske, velik doprinos je dao i u prosvjeti i školstvu, i tako dalje.

— Josip Friščić bio je narodni čovjek, narodni političar, o čemu svjedoči i podatak da je za života dobio oko 300 priznanja i zahvala. No, najveću zahvalu i priznanje dobio je od Koprivničko-križevačke županije: nagradu za životno djelo. Nisu to, dakle, bila odličja i ordeni, ali nema kulturno-umjetničkog društva, sportske organizacije, pčelara, poljoprivrednika i svih ostalih koji mu se nisu na takav način zahvalili — zaključio je Pavković.

Josipa Friščića prisjetio se i župan Darko Koren koji se osvrnuo i na aktualni razdor u HSS-u. Danas mu je, naime, odbijena žalba na suspenziju iz stranke čime se više ne može kandidirati za mjesto predsjednika, a prema nekim tumačenjima, kaže, više zapravo ni nije u stranci. — Sjećamo se HSS-ovih velikana, a Josip Friščić zasigurno je jedan od njih. Da on danas gleda što se događa u stranci, sigurno bi bio jako nesretan; neki bi možda rekli da bi se “okretao u grobu”. Bez obzira na sve ove današnje događaje, mislim da je dobar čas da se i na ovaj način oda počast jednom od naših, kažem, velikana, koji je svojim radom zadužio HSS i sve njegove članove. Možemo govoriti o vremenu u kojem je djelovao na ovaj ili onaj način, mjeriti ili vrednovati njegove uspjehe ili možda neke pogreške, ali on je zasigurno jedan od velikana HSS-a koji će ostati zabilježen u povijesti i ja sam zaista sretan i ponosan što sam bio dio njegovog života — rekao je Koren.

Friščića se današnjom prigodom prisjetio i zagrebački župan Stjepan Kožić koji je u isto vrijeme kada i Friščić, 2001. godine, započeo svoj mandat župana. — Josip je bio stariji i iskusniji u nekim stvarima pa smo od njega mogli dosta naučiti. Pamtim ga kao skromnog, poštenog čovjeka s kojim se uvijek dalo razgovarati o svim problemima i svim temama.

— Prije svega, ostao mi je u izuzetno dobrom sjećanju. Uvijek je imao vremena za svakoga i pokušavao pomoći, a osim toga skrbio je i o tome da sustav u Republici Hrvatskoj funkcionira kvalitetno. Do zadnjega se borio za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i moram reći da su velike njegove zasluge što se to dogodilo, možda da je odustao kako su neki to predlagali ne znam bi li Hrvatska danas bila članica Europske unije — kazao je Kožić.

Ceremonija otkrivanja spomen-ploče održana je u dvorištu Friščićeve obiteljske kuće, a uz Pavkovića, Kožića i Korena, prigodnim govorima obratili su se i član ivanečkog Općinskog vijeća Mario Švegović i ratni zapovjednik 117. brigade Hrvatske vojske Dragutin Kralj koji je i otkrio spomen-ploču te potom zastavu koja ju je prekrivala uručio Friščićevoj udovici Veri. Program su glazbenim nastupom upotpunile članice i članovi Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, u Općini je predstavljena i monografija Mladena Pavkovića o Josipu Friščiću.

zatvori