Utorak, 26. ožujka 2024.

EKOLOŠKI INCIDENT U Dravu bacio hrpu prljavih pelena!

Rijetko viđen ekološki incident dogodio se ranije ove godine uzvodno od našeg područja Drave, u odvodnom kanalu Hidroelektrane Varaždin. Naime, muškarac je u rijeku bacio hrpu plastičnih vreća ispunjenih rabljenim pelenama za odrasle!

Kako stoji u priopćenju Policijske uprave varaždinske, službenici varaždinske policijske postaje dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca u dobi od 62 i 36 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom.

Sumnja se da je 62-godišnjak, kao punomoćnik jednog obiteljskog doma za starije osobe u Međimurju, 17. svibnja ove godine predao 36-godišnjaku oko 90 PVC vreća ispunjenih rabljenim pelenama za odrasle. Mlađi je muškarac potom taj otpad idućeg dana bacio u rijeku Dravu, odnosno u odvodni kanal HE Varaždin, pri čemu je došlo do zagađenja vode.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da se radi o neopasnom medicinskom otpadu kojeg ustanove u kojima nastaje moraju predati ovlaštenim osobama za gospodarenje tom vrstom otpada, no isti ne posjeduju dokumentaciju vezano uz odlaganje takvog otpada od početka poslovanja obiteljskog doma. Protiv njih je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

zatvori