Srijeda, 27. ožujka 2024.

Dr. McCarney: Koprivnica razbija mitove da samo veliki gradovi mogu osigurati kvalitetu života ‘svjetske klase’

Svjetsko vijeće za podatke o gradovima (World Council on City Data, WCCD) ovoga je mjeseca svoj certifikat ISO 37120 dodijelilo prvom gradu u jugoistočnoj Europi – našoj Koprivnici. Ubrzo potom, na svojim internetskim stranicama objavili su i osvrt na to postignuće gdje nisu štedjeli na lijepim riječima upućenima našem gradu.

Kako kažu iz WCCD-a, Koprivnica je znatno manja od nekih drugih gradova koji su ponosni vlasnici ovog certifikata kvalitete urbanog života, poput Londona ili Shanghaija, te time potvrđuje uvjerenje predsjednice Vijeća dr. Patricie McCarney da gradovi svih veličina trebaju dobre i cjelovite podatke kako bi poboljšali gradske usluge i kvalitetu života.

Koprivnica je, sa svojom lokacijom na sjeveru Hrvatske i sa 30.872 stanovnika prema popisu iz 2011., najbolji predstavnik sve veće potražnje za ISO 37120 certifikatom u istočnoj i jugoistočnoj Europi te na kavkaskom području, kao i predstavnik malih gradova diljem svijeta koji su zatražili ovaj certifikat, kažu iz WCCD-a. “Kako se nastavljamo širiti u regiji, čini se da potražnja za standardiziranom urbanom metrikom sve više raste”, rekla je dr. McCarney. “Prošle sam godine prvi puta imala priliku obratiti se predstavnicima gradova iz regije o našem ISO 37120 standardu i interes je bio zapanjujući.”

Gradovi, kaže dr. McCarney, brzo shvaćaju da standardizirani podaci ne samo da demonstriraju odgovornost i transparentnost nacionalnim vladama i Europskoj uniji, građanima i industrijskim partnerima, već i jasno poručuju da su dotične urbane jedinice posvećene održivosti na svim područjima.

Dr. Patricia McCartney. Izvor: sustainableurbanismqatar.com
Dr. Patricia McCartney. Izvor: sustainableurbanismqatar.com

Upravo Koprivnica razbija mit da samo veliki gradovi mogu implementirati usluge “svjetske klase” kako bi poboljšali kvalitetu života građana, nastavljaju iz WCCD-a. Koprivnica je, kažu, lider na nekoliko područja u usporedbi s drugim europskim gradovima. Primjerice, gledajući udio žena u lokalnoj samoupravi na 100.000 stanovnika, Koprivnica je sa svojih 38% nadmašila i London i Amsterdam te se nalazi odmah iza Barcelone koja ima 41%. Podravska je metropola također vrlo sigurna u usporedbi s drugim malim i velikim svjetskim gradovima, s vrlo niskim brojem poginulih u prometu, žrtava ubojstava i drugih nasilnih zločina.

“Gradovi svih veličina diljem svijeta trebaju kvalitetne podatke”, nastavlja dr. McCarney. “U procesu certificiranja trenutno imamo i Zagreb i Tbilisi, a nastavljamo razgovore i s drugim gradovima u regiji.” Posebno je impresivno, kaže, to što Koprivnica ne samo da je dobila ISO 37120 certifikat, već je dobila najvišu moguću razinu – platinastu, uz gradove poput Londona i Barcelone. “Ovo je istinska potvrda dobrog rada zamjenika koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišela Jakšića i njegove ekipe, radujem se prilici da mu osobno čestitam”, zaključuje dr. McCarney.

Podsjetimo, Koprivnica je ovoga mjeseca službeno dobila svoj ISO 37120 certifikat od Svjetskog vijeća za podatke o gradovima, zajedno s još sedam europskih gradova: Helsinkijem, Londonom, Amsterdamom, Rotterdamom, Barcelonom, Portom i Valencijom. Pri kraju certificiranja su Zagreb i Tbilisi.

zatvori