Četvrtak, 25. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Stiže nam postupno zatopljenje, ali…

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Prvo desetodnevlje listopada završilo je promjenjivim vremenom. Pritom u zemlji vladaju velike temperaturne razlike. Dok su u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu temperature niže od normale za ovaj dio godine, u dijelovima Dalmacije temperature dosežu ili prelaze toplih 20 stupnjeva.

Do petka pratit će nas relativno svježe vrijeme, a onda slijedi obrat sinoptičke situacije. Zbog približavanja ciklone sa zapada doći će do zatopljenja pa bi se stanovnici Dalmacije na samom kraju tjedna ponovno mogli vratiti u kratke rukave! Ipak zatopljenje će biti praćeno povremeno jakom južinom, a moguća je i obilnija kiša.

U utorak oblačno, hladno i mokro, povremeno s kišom. U gorju iznad 900 metara nadmorske visine mogući su susnježica i snijeg. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar uz temperaturu zraka uglavnom između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

I u srijedu će prevladavati oblačno i prohladno vrijeme. Moguće je još malo kiše ili rosulje, uglavnom u prvom dijelu dana, ali prema prognostičkim naznakama neće je biti puno. Sredinom dana i poslijepodne možda se ponegdje probije i koja zraka sunca. Puhat će slab, u Slavoniji umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 8, a najviša dnevna između 8 i 13 Celzijevih stupnjeva.

I u četvrtak očekujemo dosta oblaka s kraćim sunčanim razdobljima. Čini se da će dan proći suho. Ujutro je moguća magla, a ponegdje može biti i slabog mraza, osobito ako noć bude vedrija. Vjetar većinom slab. Jutarnje vrijednosti bit će oko 3°C, a najviša dnevna temperatura mogla bi se popeti do 14 ili 15 Celzijevih stupnjeva, ovisno o količini sunca.

U drugoj polovici tjedna ostaje promjenjivo, ali postupno toplije. U petak kombinacija oblaka i sunčanih razdoblja. Čini se da u većem dijelu unutrašnjosti možemo računati na potpuno suh dan. Jedino u Gorskom kotaru je moguća kiša. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a najviša dnevna između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Subota nam donosi oblačnije vrijeme, vjerojatno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. I u nedjelju dosta oblaka uz moguću kišu, a uz sjeverni vjetar ponovno će malo zahladiti.

zatvori