Petak, 19. travnja 2024.

Svečano proglašeni dobitnici Zlatne kune za 2015. godinu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Koprivnica održana je svečanost dodjele priznanja najboljim podravsko-prigorskim tvrtkama za 2015. godinu.

U kategoriji malih poduzeća Zlatnu kunu dobila je tvrtka Eko papir iz Peteranca, u kategoriji srednjih Hartmann papirna ambalaža, a u kategoriji velikih Podravka. Osim dobrih pooslovnih pokazatelja, presudna je u izboru najboljih bila izvozna orijentiranost poslovanja, istakao je predsjednik povjerenstva za izbor Julio Kuruc.

Zahvalivši u ime nagrađenih, predsjednica Uprave Hartmanna Melita Bači okupljenima je poručila:

Naša županija ima jako puno dobrih poduzeća, konkurencija je jaka i jako smo ponosni jer biti izabran među dobrima je izuzetna čast. Samo bih htjela s ovog mjesta medijima poručiti da ih molim da što pozitivnije pišu o gospodarstvu jer pišući negativno često unesu strah, nemir i nesigurnost među ljude. Naime, provoditi restrukturiranje, kao što su to radili Podravka i Hartmann, po mom je mišljenju jako dobro. To rade samo dobre i pozitivne tvrtke. Netko tko je loš, neće provoditi takve procese.

Osnivaču i prokuristu tvrte Eko papir iz Peteranca Darku Matošiću dobiveno priznanje govori da je proteklih 20 godina dobro radio. A uključivanje u posao sina, uvođenje novih tehnologija i izvozna orijentiranost bili su više nego dobri potezi:

Izvozimo u gotovo sve europske zemlje. Naš su proizvod prepoznali u Engleskoj, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj… No, da smo se orijentirali samo na hrvatsko tržište, da nije bilo izvoza, stagnirali bismo kao što se u posljednjim godinama stagnira hrvatsko gospodarstvo i nikako se ne razvija.

U ime Podravke nagradu nije nitko preuzeo jer su svi članovi Uprave i Nadzornog odbora bili zauzeti obvezama oko potpisivanja sindiciranog kredita u Zagrebu, a smatrali su neprimjerenim da priznanje preuzme netko iz nižeg menadžmenta.

Osvrt na stanje u gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije

U 2015. godini u županiji je bilo aktivno 1.467 poduzetnika, od toga 5 velikih, 20 srednjih i 1.442 malih.

Ukupni prihodi tih 1.467 poduzetnika u 2015. u blagom su rastu od 6,1% u odnosu na isto razdoblje 2014. g. i iznose nešto više od 9,5 mlrd. kuna.

Za isto razdoblje rashodi su povećani također 6% u odnosu na 2014 i iznose 9,2 mlrd. kuna. Ako promatramo po djelatnostima, omjer prihoda i rashoda pozitivan je u svim djelatnostima osim u djelatnosti Rudarstvo i vađenje i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, gdje su rashodi veći od prihoda.

U ukupnim prihodima gospodarstva cijele države Koprivničko-križevačka županija sudjeluje sa 1,5%.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 474.4 milijuna kuna i manja je za 9,2% u odnosu na 2014. godinu. Od 1.467 poduzetnika, njih 1.024 poslovalo je s dobiti, a 443 s gubitkom.

Podatak koji veseli je vrijednost investicija u dugotrajnu imovinu u 12 mjeseci 2015. godine bila je 402 mil. kuna što je za 35,5% više nego u istom razdoblju 2014. godine.

Prosječan broj zaposlenih mjeren satima rada u gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije u razdoblju siječanj – prosinac 2015. bio je 15.211 zaposlenih ili 5,1% više nego u 12 mjeseci 2014. godine.

Prosječna neto plaća iznosila je 4.421 kn što je 1% više u odnosu na 2014., a u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj manja je za 598 kuna.

U prosincu 2015. bilo je 6.463 nezaposlenih osoba što je za 1.480 osoba manje nego krajem 2014.

“To je još jedan razlog više da se nagrade i potiču uspješne tvrtke u našoj županiji”, zaključio je predsjednik Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec.

zatvori