Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA Velika izložba umjetničke fotografije otvara se u AK galeriji

SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA Velika izložba umjetničke fotografije otvara se u AK galeriji

0
SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA Velika izložba umjetničke fotografije otvara se u AK galeriji
Velika izložba pod nazivom “Slobod(n)a fotografija” koja obuhvaća radove pristigle na istoimeni natječaj bit će otvorena u subotu, 10. rujna od 20 sati u AK galeriji u Koprivnici.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 2. lipnja do 10. kolovoza, pristigli su radovi 53-oje autora i autorica s područja Koprivničko-križevačke županije. Stručni žiri (Mario Periša, Vlatko Vincek i Marijan Špoljar) odabrao je radove njih 24-ero koji će biti predstavljeni na subotnjoj izložbi, dok će sve ostale pristigle fotografije biti prikazane na video-projekciji.

Podsjetimo, AK galerija ovaj je natječaj otvorila kako bi potakla suvremenu izlagačku praksu te okupila autore i autorice koji se bave fotografijom na području Podravine i Prigorja. Tako će se, između ostaloga, stvoriti i baza autora s područja županije te otvoriti prostor za daljnji dijalog o suvremenoj fotografiji.

Maja Medenjak: Razglednica bol. Izvor: Atelieri Koprivnica (Facebook).
Maja Medenjak: Razglednica bol. Izvor: Atelieri Koprivnica (Facebook).

— Tema natječaja “SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA” već u samom nazivu ukazuje da na tematskoj razini prijavljeni radovi nisu imali ograničenja – sve su teme bile dopuštene. S druge strane, dvoznačnost naziva pozivala je autore da promišljaju fotografiju kao slobodan medij koji nije ograničen isključivo tehničkim uvjetima njegova nastanka – svjetlom, objektivom, fotoaparatom, filmom ili digitalnim senzorom već da istražuju samu umjetnost fotografije, njene mogućnosti, ograničenja, značenja. Natječaj je također otvorio prostor za eksperimentiranje izražajnim sredstvima samog medija, potaknuo autore/ice na nadilaženje žanrovskog određenja fotografija, propitivanje biti fotografije kroz analizu toga što zapravo bilježi fotograf/fotografija: stvarnost, viziju stvarnosti, pamćenje ili krajolike nevidljivog vidljive samo fotografu? — ističu iz AK galerije.

Izabrani su autori/ice: Branka Bagarić, Ivan Brkić, Željko Car, Karlo Dragica, Dražen Eisenbeisser, Maja Gregor, Antonio Grgić, Ivan Gundić, Hrvoje Havaić, Saša Huzjak, Krsto Jakupek, Suzana Jarnjak, Teodora Lukavski, Nina Mataković, Maja Medenjak, Mihael Petrić, Marko Posavec, Krešo Puklavec, Andrea Radmanić, Vanja Sedlanić, Dinko Šimac, Mario Tomiša, Krunoslav Večenaj, Marija Zahar.

Osim odabranih radova koji će publika imati prilike vidjeti na izložbu, žiri je izabrao i pobjednicu natječaja, Maju Medenjak, koja će se u 2017. godini predstaviti samostalnom izložbom u AK galeriji.

Projekt su podržali Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori