Utorak, 23. travnja 2024.

Nešto vam je ukradeno ili izgubljeno? Provjerite, možda je ovdje

Građani kojima je ukraden bicikl ili neki drugi predmet ili su pak nešto izgubili ili zaboravili često nisu svjesni mogućnosti da su taj predmet pronašli policijski službenici i da je u njihovom posjedu.

Na to je danas podsjetila policijska službenica za odnose s javnošću Dijana Žagar:

Takvi predmeti, u pravilu se tu najviše radi o biciklima, nalaze se u Nalaznim uredima godinu dana, a toliko se dugo oglašavaju i na oglasnoj ploči. Nakon isteka tog roka kreće javna prodaja putem usmenog nadmetanja.

No, građani i prije javne dražbe mogu pogledati je li njihov izgubljeni predmet već u policijskoj evidenciji i to pomoću rubrike “Pronađeni predmeti” na internetskim stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Cilj je da građani mogu na jednostavan način, svi koji imaju internet, posjetiti Policijsku upravu i pogledati koji se predmeti trenutno nalaze u Nalaznom uredu te tako možda nađu i svoj predmet.

Naša je Policijska uprava prije tri godine građanima dala tu mogućnost, ali, kako kaže službenica Žagar, šira javnost i dalje nije svjesna njenog postojanja. Tu i tamo, ipak, netko pronađe nešto svoje.

Imali smo nedavno slučaj gospođe koja je upravo preko ove web stranice pronašla svoj bicikl. Nije to još onako kao bismo mi htjeli da bude, ali nadamo se da ćemo na ovaj način informirati građane pa da netko i pronađe svoj bicikl ili neki drugi predmet.

pronadjeni-predmeti-2

Također, građani ponekad ne prijavljuju krađu policiji jer misle da se policija neće baviti predmetima manje vrijednosti. No, svejedno je svaku krađu dobro prijaviti, kaže Žagar te pojašnjava:

Ako im je slučajno ukraden bicikl ili neki drugi predmet, dobro je da to i prijave policiji. Građani često misle da nema svrhe prijavljivati krađu bicikla ako nije velika vrijednost u pitanju, ali naravno da ima svrhe jer, evo, dogodi se ponekad da se taj bicikl ili neki drugi predmet kasnije pronađe, a mi ne znamo tko je vlasnik.

Iz policije podsjećaju i na preventivni projekt registracije bicikala kojim se potencijalni počinitelji odvraćaju od krađe te savjetuju sve vlasnike bicikala da to učine.

Recimo i kako se u Nalaznom uredu Policijske uprave koprivničko-križevačke trenutno nalaze 34 bicikla, dva mobitela i jedna kosilica.

zatvori