Četvrtak, 18. travnja 2024.

Nepokretnim osobama na raspolaganju još jedno vozilo s podiznom rampom

Nepokretnim osobama s područja naše županije od danas je na raspolaganju još jedno vozilo opremljeno podiznom rampom. Ona će im olakšati odlazak liječniku te obavljanje svakodnevnih potreba, a time će ujedno podići kvaliteta života osoba s invaliditetom na području županije.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice Marija Mraz kaže da ovakvu uslugu nema nitko osim Zagreba.

Sad imamo dva vozila koja su opremljena ovakvim pomagalom za nepokretne osobe. Ne znam da itko osim Zagreba ima ovakvu uslugu. Važno je reći da projekt podržava Grad Koprivnica kroz mjere strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom i još nekoliko općina. To znači da sufinanciraju prijevoz. Jedan dio plaća korisnik, a onaj veći dio plaća Grad Koprivnica i općine Gola, Koprivnički Ivanec i Novigrad Podravski.

Usluga je to koju su osmislili za, kaže predsjednica Mraz, građane koji su u najtežoj fizičkoj situaciji. Kako bi je mogli koristiti potrebno je u Udrugu dostaviti dokumentaciju o 80-100 % tjelesnog oštećenja.

Tada ih možemo uključiti u subvencionirani prijevoz i to, naravno, samo osobe s područja grada i ovih općina koje sam nabrojila. Ostali mogu koristiti, ali moraju si, nažalost platiti punu cijenu. Teško je s načelnicima doći do nekog razumnog dogovora, teže nego je bilo prikupiti financijska sredstva za kupnju ovog pomagala.

A sredstva za kupnju ove rampe prikupljena su zahvaljujući provedenoj humanitarnoj akciji MOBILNI=UKLJUČENI koju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruga uzorne seoske žene.

Kupljena elektro-hidraulična rampa danas je uručena Udruzi.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori