Četvrtak, 25. travnja 2024.

‘Neki koji trebaju pomoć nemaju pravo na nju, a neki po nju dolaze BMW-om’

Savjet za socijalnu skrb Koprivničko-križevačke županije radi na izradi županijskog Plana socijalne skrbi za razdoblje od 2016. – 2021.

Od svih sudionika, posebice onih koji pružaju uslugu socijalne skrbi, očekuje se da pogledaju materijal kreiran na četrdesetak stranica, ali i da daju svoje prijedloge i primjedbe. Potom će uobličen dokument biti proslijeđen Županijskoj skupštini na donošenje, pojasnio je dožupan Ivan Pal:

To će biti temeljni dokument za prostor naše županije po kojemu ćemo djelovati do 2021. godine vezano uz planiranje i razvoj socijalnih usluga, ostvarivanje prava, obveza, mjera, ciljeva socijalne politike i skrbi. Mislim da smo na dobrom putu, a radi se o vrlo opsežnom dokumentu.

Ovaj bi plan trebao rezultirati efikasnijim sustavom jer, kako je pojasnio dožupan Pal, ovog trenutka puno toga nije jasno definirano. Osobito se to odnosi na ulogu i obvezu jedinica lokalne samouprave koje su s državom dužne organizirati i provesti socijalnu skrb. Stoga Pal očekuje donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, ali i decentralizaciju državnog novca za tu namjenu:

Mi u Hrvatskoj konačno moramo definirati tko ima pravo na socijalnu uslugu. To do današnjeg dana nije točno definirano pa imamo situacije da sirotinja kojoj treba zapravo nema pomoć dok pomoć primaju ljudi koji s BMW-om dolaze u Centar za socijalnu skrb.

Dožupan Pal kaže da se županije, kad je riječ pružanju socijalnih usluga, susreću s mnogo nedoumica jer nisu jasno propisane, a od njih se očekuje da organiziraju konkretnu socijalnu skrb na svom području.

zatvori