Utorak, 23. travnja 2024.

Održane I. Ivanečke kresnice

Prošle subote u Koprivničkom Ivancu u organizaciji Društva izvornog folklora održana je dječja folklorna smotra “1. Ivanečke kresnice”. Priredba je započela mimohodom dječjih skupina od ivanečke osnovne škole do društvenog doma, u kojem je održan folklorni program.

Pri otvorenju priredbe predsjednica DIF-a Gordana Horvat malim je folklorašima poručila:

Vrlo nam je važno i veseli nas da odrastate zajedno s folklornim običajima, s narodnim nošnjama, pjesmama, plesovima i starim igrama, kao što su to radile i vaše mame i tate, bake i djedovi… Oni su prije 40 godina započeli tradiciju Ivanečkih kresova, a mi sada s vašom generacijom započinjemo novu tradiciju Ivanečkih kresnica na kojima ćemo predstavljati što ste naučili i koliko volite svoju baštinu.

Prva društva koja su to u Koprivničkom Ivancu s puno žara učinila su DIF Koprivnički Ivanec, KUD Zrin Legrad, KUD Anka Ošpuh Ludbreg, KUD Golubovec i Folklorna skupina područne osnove škole Veliki Poganac.

Nakon folklornog programa s igrama, pjesmama i plesovima Podravine, Zagorja i Međimurja uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrka u vrećama, kotrljanje koluta i slaganje „koci od kocena“. Utrke su bile napete i pratilo ih je živo bodrenje. Najbrža trkačica u vreći je Katarina Poldrugač iz DIF-a Koprivnički Ivanec, najbolje je kolutom vladao Dino Matišić iz KUD-a Golubovec, a najvještiji sa slaganjem kocena bili su Tara Kolaš i Roko Kolaš iz KUD-a Zrin Legrad.

Folklorna skupina OŠ Veliki Poganac. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
Folklorna skupina OŠ Veliki Poganac. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
KUD "Ana Ošpuh" Ludbreg. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
KUD “Ana Ošpuh” Ludbreg. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
KUD Golubovec. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
KUD Golubovec. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
KUD "Zrin" Legrad. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
KUD “Zrin” Legrad. Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
zatvori