Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Nakon Koprivnice i Splita, Nicolò Sertorio izlaže u Virovitici

S prvim danima rujna ljeto 2016. zapravo se bliži kraju i počinje nova izložbena sezona. Nakon ljetne splitske izložbe, Muzej grada Koprivnice se za nešto više od tjedan dana hrvatskoj kulturnoj javnosti po treći put predstavlja svojim projektom međunarodne kulturne suradnje.

Radi se o transkontinentalnom izložbenom projektu suvremene umjetničke fotografije kojom se američki fotograf Nicolò Sertorio predstavio u Hrvatskoj. Autorski projekt kustosice Draženke Jalšić Ernečić i izložba znakovitog naslova Nicolò Sertorio: Na cesti / On the Road predstavlja dva autorska ciklusa fotografija ”Jednom smo bili ovdje / Once We Were Here” (2013-2015) i ”Odmorišta američkog jugozapada / Rest Areas of US South West” (2012) zahvaljujući organizaciji i produkciji Muzeja grada Koprivnice, značajnoj financijskoj potpori Američkog veleposlanstva u Zagrebu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te nesebičnoj potpori svih suradnika, partnera i ljubitelja suvremene umjetničke fotografije u Koprivnici, Splitu i Virovitici.

Nakon uspješne svibanjske izložbe u Galeriji Koprivnica, slijedila je ljetna avantura Muzeja grada Koprivnice u Splitu. Izložba Nicolò Sertorio: On the Road, zahvaljujući Hrvatskom udruženju likovnih umjetnika HULU Split i Muzeju grada Splita, predstavljena je splitskoj (i svjetskoj) publici u Dioklecijanovim podrumima, odnosno supstrukcijama Dioklecijanove palače, jednom od najbolje sačuvanih ostvarenja kasnoantičkog graditeljstva utvrđene luksuzne carske rezidencije koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1979. godine i u Split svako ljeto privlači rijeke kulturnih turista. Činjenica da se u podrumima Dioklecijanove palače nalazio set na kojem je snimana šesta sezona kultne HBO fantasy serije ”Game of Thrones”, izložbu je učinila privlačnijom i publici koja je ovo ljeto obilazila filmske lokacije u Hrvatskoj.

Nakon izložbe u Galeriji Koprivnica čiji autorski koncept i postav izložbe potpisuje kustosica projekta Draženka Jalšić Ernečić, postav izložbe u Dioklecijanovim podrumima potpisuje splitski akademski slikar i predsjednik HULU Split Vice Tomasović, koji je vrlo uspješno uspostavio suodnos suvremene umjetničke fotografije i svjetske antičke baštine. Kao posebnost splitske izložbe svakako valja spomenuti nevjerojatan broj koji prelazi desetak tisuća posjetitelja koji su u petnaest dana trajanja izložbe prošli podrumima Dioklecijanove palače i vidjeli ”koprivničku” izložbu suvremene umjetničke fotografije. Naravno, činjenice da se radio o prvoj polovici srpnja, vrhuncu turističke sezone i vremenu održavanja ULTRA festivala svakako su išle u prilog broju posjetitelja Dioklecijanovih podruma koji su posjetili izložbu. U vrijeme trajanja izložbe Nicolò Sertorio održao je uspješno predavanje i prezentaciju svojih najnovijih fotografija u prostoru Dioklecijanove trpezarije. Predavanje i razgovor s umjetničkim fotografom iz Kalifornije u subotnje podne okupilo je splitske umjetnike, članove HULU Split, splitske fotografe i ljubitelje fotografije te privuklo i zadržalo turiste koji su se slučajno zatekli u prostoru Dioklecijanovih podruma, a kojima su se osim autora fotografija okupljenoj publici obratili organizator splitskog dijela izložbe Vice Tomasović, ravnateljica splitskog gradskog muzeja Narcisa Bolšec Ferri te kustosica izložbe Draženka Jalšić Ernečić.

Nakon gradske palače (Galerije Koprivnica) i svjetske antičke baštine (Dioklecijanovi podrumi) slijedi treća izložba umjetničkih fotografija kojom će Nicolò Sertorio i Muzej grada Koprivnice gostovati u virovitičkom dvorcu obitelji Pejačević u kojem partnerstvo i suradnju projekta potpisuje Gradski muzej Virovitica, a likovni postav izložbe povjesničarka umjetnosti i ravnateljica muzeja Mihaela Kulej. Treći dio ovogodišnjeg ciklusa umjetničke fotografije Nicolò Sertorio ”On the Road” nakon Koprivnice (svibanj) i Splita (srpanj) održat će se od 9. do. 30. rujna u Gradskom muzeju Virovitica, gdje će po prvi puta biti predstavljen dio inspirativnih autorskih radova koje je Nicolò Sertorio fotografirao u vrijeme svog boravka u Hrvatskoj. Izložba Nicolò Sertorio ”On the Road” u Gradskom muzeju Virovitica otvara se u petak, 9. rujna 2016. u 19:30 sati.

Fotografije:
Nicolò Sertorio
Amalija Ernečić
Darko Škrobolja

zatvori