Četvrtak, 25. travnja 2024.

KOLUMNA Zašto sirova zimnica?

Sezona voća i povrća je u punom jeku. Plodovi se kotrljaju na sve strane. Znate li zašto su svi plodovi okruglog ili ovalnog oblika? Odgovor se nalazi u prethodnoj rečenici, dakle da bi se što dalje otkotrljali i posijali svoje sjeme. Priroda se pobrinula da svi stanovnici na planeti Zemlji imaju hrane, samo trebaju napraviti jedan mali korak da bi im bila na dohvat ruke.

Dakle, višak plodova trebamo sačuvati za zimu. Na sve strane slušam razgovore domaćica kako se hvale koliko litara su skuhale džema, pekmeza, napravile nekoliko desetaka litara soka od raznih biljaka i voća, ukiselile razno povrće, kako bi prehranile obitelj tijekom zime.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Naime, sve voće, povrće, biljke, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice, kada se skuhaju na temperaturi većoj od 45 stupnjeva postaju anorganska hrana, jer joj se unište enzimi, te je kao takva nepoželjna i opasna za ljudsko zdravlje, stoga bi se je ljudi trebali kloniti. Takva kuhana ili prerađena hrana kada dođe u organizam pretvara se u škrob, a škrob prelazi direktno u krv i uništava crvena krvna tjelešca, ako je želučana kiselina HCL oslabljena, propušta škrob direktno u krv, škrob se tada veže na crvena krvna zrnca i ubija ih, tada dolazi do stanja bolesti, i pada imuniteta.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Ukiseljeno povrće u bijelome octu ne donosi organizmu ništa dobroga, već samo štete, on je kemijska tvar, a još gore opaka kiselina, za koju ljudsko tijelo nema enzim za preradu. Drugim riječima ta „hvalevrijedna“ zimnica je štetna ze ljudsko zdravlje, pogotovo za jetru, bubrege, želudac, od nje strada urinarni trakt, probavni trakt i želučana kiselina.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Najbolja zimnica koja je idealna za naše tijelo je sirova zimnica u kojoj su sačuvani svi minerali, vitamini i enzimi. Dakle to možemo postići tako da hranu ne podvrgavamo termičkoj obradi već je spremamo sušenjem i zamrzavanjem. Takvom prehranom u kojoj su sačuvani enzimi, možemo se zaštititi od bolesti, imati sjajno zdravlje, mladost i vitalnost, te energije na pretek. Sjećam se kao mala svoje prabake, koje je svoju zimnicu odnosno voće i povrće, sušila na suncu ili u roli. Slaninu je ostavljala na tavanu crvima, a ona se gostila sušenim plodovima i tako doživjela kvalitetnu starost od 90 i više godina.

Sjećam se njezinih kraluša od nanizanih polutki jabuka, šljiva i kruški sušenih u roli u zemljanim posudama, paprike nanizane u prekrasne ogrlice na kudeljnu konopljinu špagu, umjesto tanjura koristila je trsov list, što mnogo govori. Da pojasnim, jela je sirovu hranu, nije joj trebala vilica niti žlica, a kamoli sredstvo za pranje masnih posuda. Bila je istinski okrenuta prirodi, ja kao mala pratila sam je i uvijek bila uz nju, kada su moji roditelji po polju obavljali poljodjelske poslove.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Plodove za zimnicu također sušim u modernoj sušilici koja ima veliki kapacitet, devet ladica a zove se Excalibur. Prekrasno mi posuši sve plodove u kojima su sačuvani enzimi, koje želim spremiti za prehranu zimi kada će nam vrtovi biti pod snijegom, lako je stanovnicima u Tropima oko polutke, tamo je raj na Zemlji što se plodova tiče i lako se prehraniti. Nije bitno jesti, bitno je Što jesti!?

Sušiti možete baš sve: paradajz – prava delicija, tikvice, batat, tikve pa ih samljeti u brašno, kelj, papriku, luk, blitvu, mrkvu, koprive, špinat… voće sve moguće. Jednom riječju fantastično!

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, kolumnistica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

zatvori