Četvrtak, 25. travnja 2024.

NAKON POŽARA Jakšić u priopćenju izražava zabrinutost zbog stanja na Piškornici

Iz koprivničke Gradske uprave danas nam je stiglo priopćenje na temu aktualnih zbivanja oko budućeg Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica i dva požara koja su izbila na istoimenom odlagalištu otpada. Priopćenje koje potpisuje zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić prenosimo u cijelosti.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

“Grad Koprivnica nakon godina pregovora podržao je izgradnju RCGO-a Piškornica s jasnim ciljem, a to je bilo gospodarenje i obrada otpada po najmodernijoj tehnologiji koja je trebala ispunjavati najviše ekološke zahtjeve i standarde. Uz to, projekt je zamišljen i prezentiran da uz ekološku komponentu koja je sadržana u projektu, donosi i gospodarsku korist građanima Podravine i Prigorja. Prije tri mjeseca zatražili smo sastanak od župana Darka Korena da sa svim načelnicima i gradonačelnicima prodiskutiramo zaokret politike Vlade HDZ-a i Mosta prema takvim projektima. Uvjeravani smo da je sve pod kontrolom i da samo želimo skupljati političke poene.”

Danas je projekt očito ni na nebu ni na zemlji, a više nitko ni ne spominje projekt izgradnje samog RCGO-a. S druge strane, svjedočimo svakodnevnom dovozu velikih količina otpada na samo odlagalište, a svjedočimo i drugom, do sada najvećem požaru na istome mjestu u samo nekoliko tjedana. Tijekom jučerašnjeg popodneva obišli smo požarište kako bismo se uvjerili u razmjer ovog ekološkog incidenta koji se dešava u blizini grada Koprivnice. Zbog neposredne blizine gradskog vodocrpilišta, ali i industrijskih pogona, izražavamo izuzetnu zabrinutost zbog načina na koji se trenutno gospodari dovezenim otpadom.”

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

“Od ministra zaštite okoliša i prirode, dr. sc. Slavena Dobrovića tražimo hitan sastanak sa predstavnicima gradske vlasti Grada Koprivnice i GKP-a Komunalac d.o.o. zbog važnosti ovog projekta za ekologiju i gospodarstvo našeg grada. Isto tako očekujemo od ministra da uz komuniciranje i planiranje svog novog koncepta gospodarenja otpadom izađe pred javnost i s jasnom strategijom postupanja na odlagalištima koja danas funkcioniraju. Ne mogu građani ovih krajeva biti taoci sukoba i različitih pogleda resornog ministra i uprave nekog trgovačkog društva. Isto tako od ministra očekujemo da iskoristi alate koje ima kroz inspektorat te da upozna javnost sa pravim stanjem na samoj Piškornici, a ne da se jučer nadležnim službama kaže da inspektori ne mogu na teren prije ponedjeljka.”

“Od župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena ponovno tražimo da sazove načelnike općina i gradonačelnike s ovog područja, da pozove kolege načelnike i župane koji čine skupštinu Piškornice d.o.o. da raspravimo potrebne kapacitete Piškornice kao i sve daljnje planove, što postojeće, što eventualno alternativne, jer Podravina nije zaslužila da postane poznata po brdu smeća. Pozivamo ga da za potrebe građana, njihovog zdravlja, čuvanja prirode, izađe iz određenih političkih okvira i sukoba.”

“Od direktora Mladena Jozinovića, koji je i sam rekao da se trenutno na adekvatan način ne gospodari ovim otpadom, tražimo da prestane dovoz otpada iz krajeva van ove županije sve dok se ne utvrdi strategija razvoja regionalnih centara za odlaganje otpada u Hrvatskoj i pristupi adekvatnoj sanaciji postojećeg stanja. Nema tog prihoda i dobiti nekog trgovačkog društva kao što je Piškornica koje može biti važnije od interesa naših građana. Još jednom apeliram na sve sudionike u ovom projektu da zajedno sjednemo, prođemo po svim temama i donesemo stav kojim ćemo zaštititi naše građane.”

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

“Nema tog ministra, župana, gradonačelnika, načelnika i direktora čiji interesi mogu biti važniji od cijelog jednog kraja kao što je Podravina. Ovo sada više nije ni mjesto ni vrijeme za političke kampanje, za skupljanje političkih poena, nego je vrijeme definiranja jasnih odgovora na koji način će se gospodariti i obrađivati otpad iz naših krajeva, a ne da se vrijeme troši na politička prepucavanja dok građani Koprivnice i okolnih općina imaju svako malo dim i brdo smeća.”

“Za kraj, koristim ovu priliku da obavijestimo javnost kako je danas održan sastanak u Gradskoj upravi s predstavnicima GKP-a Komunalac d.o.o., Koprivničkih voda d.o.o., Kominga d.o.o., i Javne vatrogasne postrojbe. Stupanj pripravnosti JVP-a podignut je na viši nivo, a Koprivničke vode d.o.o. će pojačati ispitivanje i nadzor vode na našim vodocrpilištima.”

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika
Mišel Jakšić, dipl. oec.

zatvori