Petak, 19. travnja 2024.

Posljednji smo puta ovako nisku nezaposlenost imali prije 20 godina

Registrirana nezaposlenost u Koprivničko-križevačkoj županiji u kolovozu je bila najniža u puna dva desetljeća. Hrvatski zavod za zapošljavanje protekloga je mjeseca u svojoj evidenciji vodio 4.270 osoba, što je najniži broj još od kolovoza 1996. kada ih je bilo 4.254.

Koprivnici HZZ tako vodi 2.341 nezaposlenu osobu, u Križevcima 855 te u Đurđevcu 1.072. Najveći pad nezaposlenosti u odnosu na srpanj bilježi Koprivnica – 4,4%, slijedi Đurđevac s 3,9% te Križevci – 3,5%.

Što se tiče ostalih statističkih podataka, tijekom kolovoza iz evidencije nezaposlenih izašlo je 650 osoba, što je 1,4% više nego u srpnju, ali 5,5% manje nego u lanjskom kolovozu. Oko dvije trećine tog broja iz evidencije nezaposlenih izašlo je zbog zapošljavanja, a ostali zbog neaktivnosti, odjave i drugih razloga.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci iz evidencije su ukupno zaposlene 3.684 osobe, neznatno više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše ih je posao pronašlo u prerađivačkoj industriji, zatim u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila, administrativnim djelatnostima itd.

Ulazaka u evidenciju Zavoda znatno je manje. U kolovozu ih je bilo 468, 31,4% manje nego u srpnju i 14,1% manje nego u kolovozu prethodne godine. Više od polovice novoprijavljenih u evidenciju je došlo izravno iz radnog odnosa, a većina ostalih ponovno je upisana nakon razdoblja neaktivnosti. Također, više od polovice osoba prijavljenih u kolovozu u evidenciji Zavoda našlo se nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme.

Indikativan je podatak kako je nezaposlenost manja, ali potražnja za radnicima veća: čak 40% veća nego u srpnju i za 8,1% veća od lanjskog kolovoza. Najviše radnika traži se u obrazovanju (očekivano zbog početka školske godine), prerađivačkoj industriji te trgovini na veliko i malo i građevinarstvu.

Najtraženija zanimanja u kolovozu su bila nastavnik/nastavnica (37 osoba), suradnik/suradnica u praktičnoj nastavi (32), konobar/konobarica (25), zidar/zidarka i tesar/tesarica (po 18), diplomirani ekonomist/diplomirana ekonomistica, kuhar/kuharica i skelar/skelarka (po 15 osoba).

Na godišnjoj razini, u prvih osam mjeseci 2016. poslodavci su prijavili 10,3% više potreba za radnicima nego u istom razdoblju 2015. godine.

Prema obrazovnoj strukturi, najviše je nezaposlenih u kolovozu bilo sa završenom trogodišnjom srednjom školom ili školom za KV i VKV radnike, zatim s osnovnom i srednjom školom, a najmanje s gimnazijom i višim stupnjevima obrazovanja. Po dobi, najviše nezaposlenih je u skupini između 20 i 29 godina – gotovo trećina.

Recimo i kako je u programe aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom kolovoza uključeno 88 osoba, a u prvih osam mjeseci ove godine 575. Gotovo polovica privremeno je zaposlenje našla u javnim radovima, a većina ostalih započela je stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Također, podsjećamo da smo u lipnju objavili opširniji osvrt na trenutne rekorde nezaposlenosti.

zatvori