Srijeda, 27. ožujka 2024.

Ovo su finalisti ovogodišnje književne nagrade Fran Galović

Izabrano je desetero finalista ovogodišnje književne nagrade Fran Galović.

To su:

  • Goran Ferčec: Priručnik za jučer
  • Zoran Ferić: Na osami blizu mora
  • Zvonko Kovač: Zvon u kiši
  • Stijepo Mijović Kočan: Sin otac sin
  • Miljenko Muršić: Lažni Čakovčanin
  • Božica Pažur: Kulturnoanimalistički aspekti suvremenoga kajkavskoga pjesništva
  • Borivoj Radaković: Što će biti s nama
  • Helena Sablić Tomić: Skriveno u oku
  • Bekim Serjanović: Tvoj sin Huckleberry Finn
  • Tomislav Šovagović: Cesta knezova Bribirskih

Finaliste su birali članovi prosudbenog suda Željka Lovrenčić, Matija Ivačić, Mario Kolar i Davor Šalat. Da im zadatak nije bio nimalo lak, govori i činjenica da je ove godine na natječaj pristiglo dosad rekordnih 46 knjiga.

Od ove je godine i povećan broj prosudbenog povjerenstva – s dosadašnja tri na pet. Zanimljivo je da su četiri člana imenovana, dok je peti član javnosti.

Organizatori su osmislili da će za nagradu Fran Galović glasovati članovi gradskih knjižnica u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Ludbregu i to tako da izaberu svog favorita među finalistima. Glasovanje traje do 14. listopada ove godine.

UKRATKO O FINALISTIMA
Goran Ferčec koji u svojoj zbirci eseja Priručnik za jučer „ispisuje najtočniju sliku kulturnog radnika danas“, potpuno, pritom, „razotkrivajući i sebe i njega“. U novom romanu Zorana Ferića Na osami blizu mora pratimo ljubavne peripetije lokalnih „galebova“ i „malomišćanskih“ cura s otoka Raba, u čije se živote upliću različiti „furešti“. Zvonko Kovač u svojoj novoj zbirci pjesama Zvon u kiši na trenutke melankolično, a na trenutke strastveno progovara o odnosu doma i svijeta, sjevera i juga, ljubavi i čežnje, dok Stijepo Mijović Kočan u svojem romanu Sin otac sin predstavlja četiri naraštaja očeva i sinova iz ruralnoga područja koji, došavši u urbano okružje, „ostaju trajno neprilagođeni i frustrirani“.  Pripovjedač romana Lažni Čakovčanin Miljenka Muršića izmišlja vlastiti život jer ne želi pisati o pravom sebi, a sve to začinjeno je i ljubavnim (ne)zgodama.Kulturnoanimalistički aspekti suvremenoga kajkavskoga pjesništva Božice Pažur jedina je stručna knjiga među finalistima, u kojoj autorica suvremeno kajkavsko pjesništvo promatra sa stajališta književne (kulturne) animalistike. Što će biti s nama Borivoja Radakovića distopijski je roman u rimi ispričan mješavinom različitih jezika i dijalekata koji ironizira ugroženost kako (društvenih, političkih, rodnih, klasnih itd.) manjina, tako i većina. Knjiga Helene Sablić Tomić Skriveno u oku zbirka je kratkih priča i poetskih eseja koja donosi intimističke zapise, putopisne crtice te intrigantne i britke društvene komentare iz svakodnevlja. Tvoj sin Huckleberry Finn Bekima Sejranovića roman je o životu na rijeci, o potrazi za vlastitim identitetom, o odrastanju (odnosno odbijanju da se odraste), o odnosu oca i sina, o ljubavi, i na kraju, roman o drogiranju i borbi s ovisnošću. Cesta knezova bribirskih Tomislava Šovagovića zbirka je priča koje povezuje opis djetinjstva u Šibeniku krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, prilikom čega se izmjenjuju intimne obiteljske pripovijesti s refleksijama na burne društvene promjene tih godina.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori