Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Spomenik hrvatskoj slobodi svečano otkriven uz poruke o jedinstvu i domoljublju

Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata otkriven je danas na koprivničkom Florijanskom trgu. Tako je i Koprivnica nakon 25 godina od početka Domovinskog rata konačno postavila spomenik za one koji su najzaslužniji za život u slobodnoj nam Hrvatskoj i na najljepši način proslavila Dan koprivničkih branitelja.

Okupljenima je pozdrave i poruku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović prenio njen izaslanik, počasni građanin Koprivnice, general pukovnik Mladen Markač:

— Posebnu zahvalu predsjednica upućuje svim hrvatskim veteranima i svim građanima koji su se junački oduprijeli srbočetničkoj agresiji i ostali vjerni domovini. Koristim prigodu da pozovem sve one koji rade u državnim službama da jačaju domoljublje i da vjerno služe domovini kao što su služili i veterani Domovinskog rata. Svima vama želim zdrav i dug život u blagostanju, a našoj politici poručujem neka nas vodi putem slobode, mira i ljubavi. Dragi prijatelji, i dragi Bože, čuvaj sve nas kako bismo mi čuvali naš grad Koprivnicu, našu županiju i našu domovinu Hrvatsku.

Najveća vrijednost spomenika otkrivenog na Florijanskom trgu je činjenica da je on rezultat zajedničke ideje, dogovora i suradnje civilnih vlasti, braniteljskih i stradalničkih udruga te Ministarstva hrvatskih branitelja. Rekao je to ministar branitelja Tomo Medved istaknuvši da otkrivanjem spomenika danas iskazujemo svoju zahvalnost najboljim podravskim sinovima koji su poginuli za slobodu.

No, uz zahvalnost njima, trebamo voditi računa i o njihovim obiteljima, poručio je ministar Medved: — Društvo nam je po mnogim osnovama podijeljeno. Jedinstvo je naša najveća snaga. To je jedinstvo bilo garancija slobode u Domovinskom ratu. Budimo i danas jedinstveni. Molim vas, imajte empatije prema članovima obitelji, naše braće koja su svoje živote dali za slobodu domovine. Nemojte da taj odnos bude prigodničarski. Pozivam vas i da poštujete djecu naše braće koja nisu imala sreću doživjeti trenutak slobode. Puni zahvalnosti svima njima za žrtvu, danas molimo za mir domovine i sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Okupljene na Florijanskom trgu pozdravio je i župan Darko Koren koji je također upozorio na potrebu jedinstva hrvatskog društva: — Naše je društvo nažalost podijeljeno po mnogim osnovama. Domovinski rat bio je posljednji period u kojemu smo bili jedinstveni i na jednoj strani. Jer da tada nismo bili, vjerojatno ne bi bilo ni ovoga poslije, pa ni ovog predivnog spomenika i našeg današnjeg susreta. Uvjeren sam da na temeljima tog zajedništva možemo živjeti, raditi i graditi našu državu. A svima nam je potrebno da taj duh jedinstva, sloge i zajedništva iz devedesetih prenesemo u današnje vrijeme.

Posebno je ponosan danas bio domaćin, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić koji je braniteljima uputio posebnu zahvalu: — Iako skromno šutimo o vašim uspjesima, oslobodili ste Hrvatsku i omogućili da rat nikad ne dođe do nas. Tako ste nam omogućili da Koprivnicu razvijamo u mirnodopskim uvjetima i veliki ciklus snažnijeg razvoja grada Koprivnice nego što su to mogli oni koji su u Hrvatskoj bili zahvaćeni ratom. Tako ste nam omogućili da Koprivnica bude u mnogo toga lider u Hrvatskoj i da možemo stvarati nove razvojne okvire. Zbog toga vam dugujemo zahvalu, ali vam dugujemo i da Koprivnica nastavi svijetliti na hrvatskoj karti kao ponosan, pobjednički grad koji pomiče granice dijaloga i zajedništva i kao grad koji se ne srami svoje prošlosti.

Na početku svečanosti bila su pročitana imena 137 poginulih branitelja što su rođeni ili živjeli u našoj županiji, 27 poginulih branitelja čije obitelji danas žive na ovom području i dvojice nestalih. Upravo ta imena svjedoče o doprinosu našega kraja Domovinskom ratu, rekao je ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“ i predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice Ivica Jurenec:

— O učešću Koprivnice i okolice u obrambeno-oslobodilačkom ratu najrječitije govore imena smrtno stradalih i nestalih branitelja i gotovo da i nema bojišnice na kojoj nije bilo dragovoljaca i branitelja iz našega grada i kraja. Osim toga, ovaj je kraj istodobno prihvaćao prognanike i izbjeglice te hranio, obuvao, odijevao i opremao hrvatsku vojsku i policiju.

Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, majka Josipa Franjo, supruga Ruža Ozmec te djeca – Lea Babec i Luka Balala.

Golubove mira pustili su unuke i unuk poginulih hrvatskih branitelja – Nika Sačer, Zara Grbeš te Nika i Stjepan Dedi, a himnu su otpjevali učenici Osnovne škole “Đuro Ester” Šimun Benedikt Kopričanec i Sara Forjan.

zatvori