Četvrtak, 25. travnja 2024.

Pčelice uživale u medenom doručku

Koprivnička Pčelarska udruga Lipa danas je održala radionicu u sklopu projekta “Medeni doručak” u dječjem vrtiću Pčelica. Djeca predškolske dobi uživala su u zanimljivom i poučnom predavanju, a poseban osmijeh na lica izmamili su im proizvodi od meda koje su kušali.

Više o samom projektu rekao nam je predsjednik Udruge Zdenko Lončarić:

Medeni doručak je usmjeren ka razvoju zdravih prehrambenih navika jer ako čovjek želi nešto učiniti za svoj organizam tada je najbolje da med uvrsti u svoj doručak. Upravo smo zato tu danas, da ovoj djeci koja su predškolske dobi, koja su u razvoju i koja troše ogromne količine energije da im prezentiramo nešto o pčelarstvu, pčeli i pčelinjim proizvodima.

Koliko su bitne ovakve radionice dovoljno govori da u Hrvatskoj jedna osoba godišnje pojede samo kilogram ovako zdrave namirnice kao što je med. Upravo taj podatak dovoljan je pokazatelj koliko je bitno najmlađe, koji upravo u ovoj dobi stvaraju svoje navike za budućnost, educirati o zdravoj prehrani.

Zdravstveni radnik u vrtiću Pčelica Zoran Zagorščak pohvalio je ovu radionicu te je i sam istaknuo važnost zdrave prehrane i meda:

Slušajući pravila struke, gledajući medije, gledajući sve pravilnike i preporuke nutricionista, pedijatara i svih ostalih stručnjaka vezanih uz prehranu, med je stvarno odlična namirnica u kojoj, naravno, kao i svakoj drugoj treba umjereno uživati.

Predsjednik Lončarić je istaknuo važnost edukacije i o samim pčelama koje su jako bitne životinje jer osiguravaju bioraznolikost biljaka na našim prostorima.

Što se tiče daljnjih planova, Udruga će organizirati posjet pčelinjaku gdje će se djeca družiti u prirodi i vidjeti pčelu uživo, kino projekciju crtanog filma o pčelama te će sami mališani napraviti predstavu i to u sklopu 20. Hlebinskih susreta.

zatvori