Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Nevolje male poduzetnice, šarene niti prirodnih sila, zvuci svijeta i miris tamjana obilježili drugi dan FIUK-a

Treći po redu Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) upravo je u tijeku u Koprivnici. Organizira ga udruga Mamuze pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i Drave.info.

Petak, drugi dan festivala, zainteresiranoj je publici donio nove tri izvedbe. Prvo je u Kulturno-kreativnom centru Pixel kroz kazališnu predstavu Romane RožićAne Katulić ispričana priča o jadima nastavnice hrvatskog jezika koja se odluči baciti u nesigurne vode malog poduzetništva te osnovati nakladničku kuću koja će izdavati uglavnom djela domaćih književnika. No, tu na scenu nastupa Država koja represijom, prisilnim naplatama, ovrhama i blokadama prisiljava nastavnicu da osnuje kolekciju limenki piva u podrumu te nauči svašta o zvijezdama i astronomiji.

Uslijedio je zanimljiv performans, zapravo više interaktivna instalacija Filipa Borellija pod nazivom “Nevidljiva ljepota” u dvorištu Muzeja grada Koprivnice. Raznobojne niti koje osvijetljene ultraljubičastim svjetlom rotiraju i pritom stvaraju razne šare predstavljaju splet prirodnih sila, a mala loptica planet koji im se pokorava. Okupljeni su i sami mogli dodirivati instalaciju i dodavati nove niti u nju, sve do konačnog klimaksa / kolapsa / zapletaja.

Drugu večer trećeg FIUK-a zaključio je koncert zagrebačkog world music sastava Tribal Jam Orchestra ispred Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”. Njihova je neobična glazbena kombinacija utemeljena na istraživanjima izvorne plemenske glazbe iz raznih kutkova Zemlje, a oni ju nazivaju plemenskim jazzom. Indijanska flauta, australski didgeridoo, afričke udaraljke, gitare, gongovi i miris tamjana publiku su odveli na glazbeno i olfaktorno putovanje svijetom bez da su se maknuli iz Koprivnice.

Ovogodišnji FIUK završava večeras. Prvi su na rasporedu “Koprivnički performansi” od 19 sati kod Kulturno-kreativnog centra Pixel. Riječ je zapravo o trećem gostovanju udruge DADAnti u Koprivnici čiji će članovi izvesti niz performansa: bit će tu poezije na biciklima, teatraliziranja prezaduženosti građana i baleta, a tu je i međunarodna izložba mail-arta koju krase i radovi koprivničkih srednjoškolaca.

Dramski studio “Ili ne” od 20 sati u dvorištu Muzeja izvest će “komičnu tragediju” pod naslovom “Hamletov posljednji uzdah” koja će osobito privući Buñuelove fanove, a “Točka na F” bit će koncert triju bendova u MMC Kugli od 22 sata. Nastupaju Daliborovo GranjeDrone HunterThem Moose Rush.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori