Petak, 19. travnja 2024.

AKCIJA ‘GOLD RUSH’ Koprivničanci sudjelovali u međunarodnoj poreznoj prijevari, usput pronađeno i oružje

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, Specializiranim državnim tužilstvom Republike Slovenije, Generalnom policijskom upravom Republike Slovenije i Policijskom upravom Ljubljana dovršili su kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih i šestero slovenskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pranja novca, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Rezultat je to zajedničke operativne akcije “Gold Rush”, čiji naziv upućuje na kriminalnu djelatnost kojom su se optuženici bavili – prometom zlata. Među hrvatskim okrivljenicima četvero ih je iz Koprivnice, jedan iz Rijeke i jedan iz Zagreba. Konkretnije, iz Koprivnice su ženska osoba rođena 1985. godine te muške osobe 1965., 1977. i 1979. godišta.

Radi se o, kako neslužbeno doznaje Jutarnj list, Mateju M., Janezu N., Andreju L., Petru B., Matevžu Š., Roku G., Mateju K., Albertu P., Dragutinu K., Martini K., Goranu C., i Romanu R. Je li među ovim imenima koprivnički poduzetnički bračni par Martina i Dragutin K. bit će poznato nakon dovršetka istrage.

Četvero okrivljenih hrvatskih državljana u razdoblju od srpnja 2012. do lipnja 2014. godine u Koprivnici, Rijeci i Zagrebu, kao odgovorne osobe ukupno deset trgovačkih društava i dviju zadruga, ispostavljali su lažne račune o prodaji lom zlata između tih trgovačkih društava iako stvarne prodaje nije bilo, sve s ciljem da ishode neosnovan povrat poreza na dodanu vrijednost. Stoga su lažno prikazivali da su zlato u konačnici kupila tri trgovačka društva iz Rijeke i Zagreba čije su odgovorne osobe – jedan hrvatski i petero slovenskih državljana – dalje lagali da su zlato prodali dvjema trgovačkim društvima u Italiji i jednom u Sloveniji. Kao izvoznici deklarirali su robu kao otpatke i lomljevine od zlata koji se prilikom izvoza puštaju preko granice bez kontrole, čime su ishodili izdavanje izvoznih carinskih deklaracija – premda stvarnog izvoza zlata uopće nije bilo.

Priča se tada prebacuje na navedene tvrtke u Italiji i Sloveniji. Unatoč tome što nisu kupile nikakvo zlato, trima su trgovačkim društvima iz Rijeke i Zagreba na ime kupnje zlata uplatile više od 92 milijuna kuna. Nakon toga, prvookrivljeni hrvatski državljanin i svi okrivljeni slovenski državljani na temelju fiktivnih ulaznih računa za lom zlato i fiktivnih izlaznih računa o izvozu u Italiju i Sloveniju (izvoz koji se, podsjećamo, nije dogodio), od nadležnih ispostava Porezne uprave zatražili su povrat PDV-a.

Ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka, Porezna uprava je povrat odobrila i na žiro račun dvaju društava iz Zagreba i Rijeke isplatila gotovo 19 milijuna kuna. U pokušaju prikazivanja da je novac stečen na zakonit način, iznos veći od 92 milijuna kuna potom je prenijet na račune fiktivnih dobavljača, društava i zadruga okrivljenika na ime plaćanja isporuka zlata kojih nije bilo.

Troje okrivljenika ujedno se tereti i da u svojim trgovačkim društvima nisu vodili poslovne knjige koje su po zakonu obavezni voditi.

Osumnjičeni državljani Republike Hrvatske su uhićeni te su izvršene pretrage njihovih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila. Policijski su službenici pritom pronašli i zaplijenili veću količinu poslovne dokumentacije, računala, medije za pohranu podataka, mobitele i druge predmete. No, pronađeno je i oružje: četiri puške s tri optička ciljnika i dvije svjetiljke, cijev za kratko vatreno oružje, udarna igla za vatreno oružje, dva trotilska metka od 100 grama, 274 centimetra sporogorećeg štapina i 180 komada puščanog streljiva. Vlasnik oružja, koliko je poznato, nije bio upleten u poreznu aferu, a riječ je o muškarcu rođenom 1955. godine s koprivničkog područja.

Županijsko državno odvjetništvo jučer je provelo prvo ispitivanje osumnjičenih hrvatskih državljana, a danas je donijelo rješenje o provođenju istrage. Kriminalna je skupina završila u pritvoru.

zatvori