Petak, 19. travnja 2024.

Županija ukida studentske kredite i uvodi stipendije

Koprivničko-križevačka županija od ove akademske godine mijenja sustav pomoći studentima.

Nakon dosadašnjih studentskih kredita, Županija kreće sa stipendijama koje bi ove godine moglo dobiti petnaestak studenata. Rekao je to Radio Dravi zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal.

Naprosto smo došli u situaciju da godišnje izdvajamo 2,5 milijuna kuna za subvenciju studentskih kamata i vraćanje glavnice za uspješne studente. To je tako veliki novac da smo razmišljali o drugom modelu i od ove godine krećemo sa stipendijama. Uskoro će biti objavljen novi Pravilnik o stipendiranju. Dodijelit ćemo petnaestak stipendija po određenim kriterijima. Oni koji su u kreditima će i dalje koristiti kredite, a oni koji se prvi put javljaju bit će obuhvaćeni stipendijom.

Županijska stipendija trebala bi iznositi 750 kuna, a prednost kod dodjele imat će deficitarne struke, pri čemu će biti važni i kriteriji izvrsnosti te socijalnog statusa. Trebat će proći još čitava generacija da se kreditna linija do kraja ugasi, pojašnjava zamjenik Pal te ističe da bi nakon toga mogli stipendirati oko četrdesetak studenata.

Podsjetimo, Županija je prvo krenula s modelom kreditiranja izvornim županijskim sredstvima, a posljednjih godina studentima su pomagali kroz model kreditiranja od strane poslovne banke pri čemu je Županija subvencionirala kamatu te vraćala dio ili cijelu glavnicu, što je ovisilo o postignutom uspjehu studenta.

zatvori