Utorak, 26. ožujka 2024.

ŽELJKO LACKOVIĆ: Zdravlje Podravaca mora imati apsolutni prioritet pred zaradom

Temelj perspektive našega kraja koji nam garantira bogatstvo u budućnosti jest voda. Rekao je to nezavisni kandidat na listi Milana Bandića, gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković na presici koju je organizirao u sjedištu Općine Koprivnički Ivanec.

No, da tome bogatstvu prijeti opasnost, Lackoviću govore podaci iz Hidrogeološke studije iz 2014. godine. Iz opsežnog dokumenta izdvojio je jedan zaključak:

Podzemna voda u sjeverozapadnom dijelu istraživanog područja, osobito uzvodno od Crpilišta Ivanščak, sadrži visoke koncentracije željeza i mangana na lokaciji piezometra br. 14, smještenog između Industrijske zone i vodocrpilišta Ivanščak. Tijekom posljednje dvije godine, od 2012. do 2014., bilježi se kontinuirano povećanje sadržaja željeza. U tom je razdoblju sadržaj željeza u podzemnoj vodi povećan za desetak puta, što je i desetak puta više od dozvoljene koncentracije u pitkoj vodi.

Voda iz kontaminiranog područja prirodnim priljevom odlazi na vodocrpilišta Lipovec i Delovi, pa Lacković stoga traži da se hitno zaustavi dovoz otpada na odlagalište Piškornicu. Od toga izuzima otpad dosadašnjih korisnika, dakle s područja grada Koprivnice i bliže okolice.

IMAG0541

Lacković smatra da je projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom loša solucija za ovdašnje građane te da bi svaka jedinica lokalne uprave i samouprave trebala sama zbrinjavati otpad i podizati svijest građana o obvezi zbrinjavanja otpada. Zagađena voda samo bi dodatno pogoršala zdravstveno stanje ovdašnjih građana koje je već narušeno zbog polustoljetne eksploatacije nafte i plina, kaže Lacković:

Možemo isto tako primijetiti da se u Podravini u posljednjih 50 godina buši, istražuje i crpe ogromne količine nafte i plina, a mi nismo Norveška nego smo bliže Albaniji. I trpimo zagađenja iako su nas do 80-ih godina uvjeravali da nema nikakvih štetnih posljedica. Potom su izdvajali teške metale, živu i sumpor koji su do tada puštani u zrak. Tek su uvođenjem novih tehnologija ti štetni utjecaji smanjivani. A dokle god ne znate i nemate pravu sliku što uzrokuje štetu, ne možete biti sigurni da određena oboljenja i porast malignih bolesti nije u uzročno-posljedičnoj vezi s narušavanjem kvalitete okoliša. Mislim da sve vezano uz održivi razvoj ima apsolutni prioritet pred financijskom zaradom.

Lacković je zaključio da Podravina nema status kakav zavređuje te da, ako dobivamo regionalni centar za gospodarenje otpadom, imamo pravo imati i bolnicu regionalnog statusa. A lošom državnom raspodjelom rente za eksploataciju nafte i plina, Podravina je ostala bez 200 milijuna kuna godišnje što u proteklih 25 godina suvremene Hrvatske iznosi pet milijardi kuna, izračunao je Lacković:

Tih 5 milijardi kuna trebalo je izgraditi ovaj podravski kraj da kad se iscrpe ova polja, a to će biti za desetak godina, ne ostane nerazvijena bilo kakva druga industrija.

Lacković je najavio da će incijativa Podravci za Podravinu nakon parlamentarnih izbora biti organizirana kao regionalna politička opcija te će se boriti za prava Podravine po uzoru na Istrijane. Recimo i da je podršku Željku Lackoviću dao i koprivnički kirurg Tomislav Jelić.

zatvori