Petak, 19. travnja 2024.

FOTOGRAFI, POZOR Atelieri Koprivnica žele vaše radove

Još je svega pet dana preostalo do završetka foto-natječaja “Slobod(n)a fotografija” Ateliera Koprivnica i AK galerije. Krajnji rok ističe 10. kolovoza.

Natječaj je otvoren svim profesionalnim fotografima, amaterima i svim građanima s područja Koprivničko-križevačke županije. Njegov je cilj okupiti i dokumentirati što više radova fotografa iz Koprivničko-križevačke županije kako bi se stvorila baza suvremenih autora s ovoga područja koja će potom biti objavljena u katalogu “Suvremena fotografija Koprivničko-križevačke županije”, s radovima i biografijama prijavljenih autora.

“Tema natječaja “SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA” već u samom nazivu ukazuje da na tematskoj razini prijavljeni radovi nemaju ograničenja – sve teme su dopuštene. S druge strane, dvoznačnost naziva poziva autore da promišljaju fotografiju kao slobodan medij koji nije ograničen isključivo tehničkim uvjetima njegova nastanka – svjetlom, objektivom, fotoaparatom, filmom ili digitalnim senzorom. Ovaj natječaj poziva autore da istražuju ne samo vlastite radove, već i samu umjetnost fotografije te njezina ograničenja i granice. Natječaj također otvara prostor za eksperimentiranje izražajnim sredstvima samog medija, potiče autore/ice na nadilaženje žanrovskog određenja fotografija, propituje bit fotografije kroz analizu toga što zapravo bilježi fotograf/fotografija: stvarnost, viziju stvarnosti, pamćenje ili krajolike nevidljivog vidljive samo fotografu? Davno su prošla vremena kada se o fotografiji pričalo kao o najobjektivnijem mediju: svaku fotografiju determinira iskustvo, namjera, pogled osobe koja fotografira kao i kontekst u kojem je ona snimljena i kasnije izložena. Fotografija ne laže o postojanju objekta, ali ga nužno i uvijek interpretira, ne prikazuje stvarnost već ju nadopunjava i proizvodi”, stoji u opisu natječaja.

Glavni kriteriji za ocjenjivanje radova bit će inovativnost izvedbe, koncept/narativnost i tehnička kvaliteta.

Pravila natječaja

Fotografski natječaj “SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA” otvoren je za sve profesionalne fotografe, amatere i građane s područja Koprivničko-križevačke županije.

Svaki autor može prijaviti minimalno 3, a maksimalno 10 fotografija.

Autori mogu slati i serije radova, maksimalno 3 serije.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno. Autori fotografija zadržavaju autorska prava i prijavljivanjem se slažu da se njihove fotografije, bez naknade,koriste u promotivne svrhe u svim promotivnim materijalima, te u svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama vezanim uz natječaj.

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje nikakvog teksta, pa niti potpisa autora na fotografiji.

Rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

Fotografije se šalju isključivo mailom na [email protected].

Naslov maila mora sadržavati tekst “Za fotonatječaj”, a u sadržaju maila mora stajati ime i prezime autora, godina rođenja, mjesto prebivališta te naziv fotografija.

Ukoliko su fotografije ili serije fotografija prevelike za mail, autor može koristiti neki od servisa za slanje datoteka (WeTransfer, Jumbo Mail i sl).

Nagrada

Stručni žiri će od prijavljenjih radova izabrati najbolje koji će biti izloženi na grupnoj izložbi 27. kolovoza 2016. u AK galeriji.

Radovi i biografije autora bit će objavljeni u katalogu “Suvremena fotografija Koprivničko-križevačke županije”

Autor najboljih radova će imati organiziranu samostalnu izložbu 2017. godine u AK galeriji.

Prijavljene će radove ocjenjivati žiri u sastavu Mario Periša (fotograf), Vlatko Vincek (voditelj AK galerije) i Marijan Špoljar (povjesničar umjetnosti).

Radove je potrebno poslati najkasnije do srijede, 10. kolovoza.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori