Utorak, 16. travnja 2024.

PUTOPIS ‘Barcelona je mjesto na koje se vrijedi vratiti’

Tekst i fotografije: Marija i Ljiljana Vugrinec.

Kao naše odredište za ovoljetnu dozu avanture i upoznavanja nečeg novog odabrale smo grad Barcelonu u Španjolskoj, koja zaista nije daleko od nas – nalazi se na samo dva sata leta od Zagreba, a mnogi koji ga opisuju kao jedan od najljepših gradova na svijetu, zaista pri tome nimalo ne pretjeruju.

Glavni grad španjolske pokrajine Katalonije odiše bogatom kulturom i nasljeđem ovog starog i poznatog europskog naroda, koji već dugo teži osamostaljenju svoje zemlje od same Španjolske, ali povijesne okolnosti tome do sad još nisu bile naklonjene te je Katalonija danas još uvijek samo jedna od španjolskih pokrajina.

Plaça Catalunya.
Plaça Catalunya.

Barcelona je i velika luka, prometno čvorište, gospodarsko i kulturno središte, a zbog blizine afričkog kontinenta, predstavlja i svojevrsna vrata Europe – to je odredište kamo dolaze i gdje se susreću i isprepliću najrazličitije kulture i utjecaji, ljudi iz cijeloga svijeta.

Prvi pogled na Barcelonu i Kataloniju prilikom spuštanja u zračnu luku Al Prat bio je očaravajući – kilometri i kilometri pješčanih plaža protežu se duž obale s obje strane grada, a na njegovoj sjevernoj strani zelene se planinski obronci, brežuljci i polja koja okružuju grad.

La Rambla.
La Rambla.

Naš hotel nalazio se vrlo blizu zračne luke, u gradskom predgrađu L’Hospitalet de Llobregat, koje je odlično povezano sa svim dijelovima grada javnim prometom, autobusnim i metro linijama, što nam je omogućilo da lako i brzo stignemo na sva mjesta koja smo željele posjetiti. Ako planirate posjetiti Barcelonu, korisno je znati da je najpovoljnija vozna karta koja se može koristiti i u metrou i za gradske autobuse karnet za deset vožnji kojem je cijena 10 eura, a može se koristiti interpersonalno, tj. jedan karnet vrijedi za više osoba.

Za slučaj potrebe, u nedostatku odgovarajućih javnih linija, u Barceloni je za prijevoz lako dostupan i vrlo praktičan također i taxi, karakterističnih crno-žutih boja, i ne preskupih cijena, otprilike kao što su i kod nas u Hrvatskoj.

Plaça Espanya.
Plaça Espanya.

S obzirom da smo na raspolaganju imale samo četiri dana, odlučile smo u Barceloni razgledati bar nekoliko njenih najvažnijih znamenitosti, te što više doživjeti atmosferu samoga grada. U glavnoj turističkoj sezoni to i nije baš lako jer je Barcelona u srpnju svakodnevno okupirana stotinama tisuća turista iz svih dijelova svijeta, tako da smo vrlo brzo zaključile kako sljedeći posjet moramo obavezno planirati u neko drugo doba godine.

K tome je drugog dana našeg boravka Barcelonu iznenada zahvatilo grmljavinsko nevrijeme s kišom, što je izvanredan i vrlo rijedak događaj u ovom podneblju, koji ne samo što je djelomično omeo naše razgledanje grada, već je izazvao i kaos u životu grada uopće – nenaviklog na takve pojave. Poremetile su se linije javnog prijevoza, došlo je do kašnjenja i otkazivanja nekih linija, izgubio se TV signal…. Čini se da je kiša i oluja najmanje smetala samim turistima koji su usprkos nevremenu većinom nastavili neumorno tumarati gradom, prema svojim planiranim programima, uz kišobrane koje su, kao i mi, kupili od vještih uličnih prodavača, ili čak i bez njih. Jer, bez obzira na kišu, temperatura zraka nije se značajnije spustila – s 30 možda na 25 stupnjeva, a kišno osvježenje nakon niza vrlo vrućih dana zapravo je svima i jako dobro došlo.

Plaça Catalunya.
Plaça Catalunya.

Plaça Cataluny jedan je od glavnih i najpoznatijih trgova u Barceloni. Osim velikih robnih kuća i brojnih dućana, ovdje se nalazi i najveća stanica gradskog metroa gdje se križa čak pet linija, od ukupno devet gradskih i dvije prigradske koliko ih ima podzemna željeznica u Barceloni. Za nekoga tko je prvi put u Barceloni, kao što smo bile mi, to je vrlo praktično mjesto za polaznu točku pješačkih razgledanja grada, jer se odavde može jako dobro orijentirati – s trga je moguće krenuti na bilo koju stranu, a i s bilo kojeg mjesta u gradu opet je moguće ovamo se vratiti metroom ili autobusom.

La Rambla.
La Rambla.

La Rambla je glavna pješačka i turistička ulica koja se proteže od Plaça Catalunye do spomenika Kristoforu Kolumbu u Staroj luci. Svaki posjetitelj Barcelone najbolje će doživjeti atmosferu grada upravo ako prošeće ovim dijelom grada gdje će naći brojne restorane i suvenirnice, i odakle može nastaviti razgledanje grada u bilo kojem od smjerova jer La Rambla prolazi samim njegovim središtem – može se reći da svi putevi vode ili na La Ramblu ili iz nje – nešto poput naše zagrebačke Ilice.

Ramblom svakako treba prošetati, ali naš je dojam da najzanimljiviji dio ovog dijela grada ipak nije sama ta glavna ulica, već brojne živopisne uličice s njene lijeve i desne strane, ali za čije razgledanje i upoznavanje treba malo više vremena nego što smo ga mi ovaj put imale, tako da smo ta vrata uspjele ovaj put tek samo malo odškrinuti.

Barri Gotic.
Barri Gotic.

Pararelno uz La Ramblu smješten je najstariji, gotički dio Barcelone, Barri Gotic, s građevinama iz 14. i 15. stoljeća. Ovdje se nalazi poznata katedrala i najstarija crkva, Santa Maria del Pi. S brojnim živopisnim kamenitim uličicama, romantičnim malim trgovima s fontanama i palačama ukrašenim balkonima i oslikanim fasadama, ovo je uistinu najšarmantniji dio Barcelone.

Barri Gotic.
Barri Gotic.

Kroz Barri Goric prošetale smo zadnjeg dana našeg boravka u Barceloni, u nedjelju, a to je dan kad u gradu ima značajno manje turista i općenito manje gužve, što je bilo pravo olakšanje u odnosu na prethodna tri dana kad je probijanje kroz gužvu i čekanje u redovima bilo stalna pojava. Upravo nedjeljom ovdje se redovito održavaju zanimljivi sajmovi antikviteta, numizmatike, okupljaju se slikari i glazbenici, živo je i zabavno.

Ali, primijetile smo i da mnogi lokali, pogotovo mali dućani, knjižare i slično, pa čak i veliki trgovački centri u Barceloni nedjeljom ne rade, čak npr. niti IKEA, inače smještena tik do našeg hotela u L’Hospitaletu, jer se nedjeljom strogo poštuje dan za odmor, a lokalno stanovništvo nastoji taj dan provesti s obitelji, kod kuće ili na plaži, u bavljenju sportom i sličnom.

U turističkim dijelovima grada mogu se stoga naći otvoreni samo neki, upravo turistima namijenjeni muzeji, dućani sa suvenirima i pojedini restorani, a također treba imati na umu da je gradski prijevoz nedjeljom sveden na mimimum, tj. neke linije uopće ne voze, a neke su vrlo prorijeđene.

Sagrada Familia.
Sagrada Familia.

Vjerojatno najpoznatije zdanje u Barceloni – modernistička bazilika Sagrada Familia koju je projektirao i započeo graditi Antoni Gaudi 1909. godine i koja do danas još nije završena, tj. gradi se i dalje, a po najnovijim procjenama i najavama trebala bi biti završena 2026. godine.

Na žalost, nismo uspjele ući u samu crkvu, jer su redovi za ulazak u ovo doba godine jako veliki, čeka se i po dva sata. Ali i sam pogled na zgradu izvana jasno daje do znanja da se radi o monumentalnom i originalnom djelu, jedinstvenom u svijetu. No, ako i nismo uspjele ući u baziliku, ipak smo u blizini uspjele popiti odličnu kavu u obližnjem kafiću Picasso, s čije terase smo mogle nesmetano još nekoliko minuta više uživati u pogledu na crkvu i njene znamenite ukrašene tornjeve.

Gaudijeve zgrade.
Gaudijeve zgrade.

Čuveni katalonski arhitekt Antoni Gaudi koji je živio i stvarao u Barceloni krajem 19. i početkom 20. stoljeća zaslužan je u velikoj mjeri za današnji izgled Barcelone jer je projektirao i izgradio brojne znamenite secesijske zgrade “Gaudijeve zgrade“, od kojih je UNESCO čak 8 prograsio svjetskom baštinom. Neke od najpoznatijih među njima su Casa Mila i Casa Batllo. Obje zgrade danas služe kao muzeji i galerije, ali i kao svojevrsni vidikovci s kojih se pruža lijep pogled na Barcelonu.

Park Guell je veliki park smješten na uzvisini iznad grada koji okružuje bajkovita zdanja iz ostavštine genijalnog Gaudija i pruža prekrasan pogled na Barcelonu. Dio parka je slobodan za razgled, a za dio koji obuhvaća Gaudijeve zgrade potrebna je ulaznica. S obzirom da se radi o ograničenom prostoru, u park se svakog sata propuštaju samo brojčano strogo određene skupine posjetilja. Stoga su velike srpanjske turističke gužve ovdje došle do izražaja – duge redovi za ulazak u park i iscrpljujuće čekanje u redu na vrelom suncu sigurno bi bilo bolje izbjeći, ali to je moguće jedino ako se u Barcelonu dođe u neko drugo doba godine….

Plaça Espanya.
Plaça Espanya.

Na Plaça Espanyi smještene su još neke najpoznatije turističke znamenitosti grada – na primjer, čuvene čarobne fontane, koje svake večeri pružaju nezaboravan doživljaj plesa vode uz glazbu i boje. Rijeke ljudi, tisuće turista, slijevaju se svake večeri na ovaj trg kako bi po zalasku sunca uživali u predstavi čarobnih fontana.

Ovdje se nalazi i poznata Arena – nekadašnje poprište borbi s bikovima, koje je danas preuređeno u veliki trgovački centar s brojnim restoranima, s obzirom da su borbe s bikovima u Barceloni i cijeloj Kataloniji već odavno zabranjene.

Stadion Camp Nou.
Stadion Camp Nou.

Za navijače nogometnog kluba Barcelona, ali i za sve ljubitelje nogometa i sporta uopće, obavezno je u Barceloni posjetiti stadion Camp Nou – najveći stadion u Europi, sa 100.000 mjesta. U sklopu stadiona nalazi se i muzej FC Barcelone, sa svim brojnim trofejima koje je Barça osvojila. Pokali La Lige, Lige šampiona, Kupa kralja, Svjetskog kupa, Europskog i Španjolskog super kupa – za 6 osvojenih titula u samo jednoj sezoni … zajedno sa svih pet Messijevih zlatnih lopti – zaista su nešto što se može vidjeti samo ovdje, na Camp Nou.

Poseban je doživljaj bio ući na tribine stadiona, doživjeti pogled sa samog njegovog vrha, iz prostora novinarskih kabina, proći tunelom kroz kojeg igrači izlaze na teren … na žalost, nije nam bilo moguće sići na sam travnjak, jer su upravo u tijeku bili radovi na izmjeni travnate podloge, tako da su terenom kojim inače vladaju najbolji nogometaši na svijetu – Messi, Pique, Iniesta, Suarez, Neymar, Rakitić i drugi – baš toga dana vladali traktori i bageri koji su preuređivali podlogu radi postavljanja nove trave za sljedeću nogometnu sezonu.

S obzirom da su u punom jeku pripreme za izgradnju novog stadiona FC Barcelone, lijepo je znati da smo imale priliku posjetiti Camp Nou dok je on još uvijek aktualno mjesto na kojem se i danas gradi bogata povijest Barçe, za koju se ne kaže bez razloga da je više od kluba, simbol svoga grada i svoje zemlje Katalonije.

Stadion Camp Nou.
Stadion Camp Nou.

Uz njene ljude i bogatu kulturu, arhitektura Barcelone sigurno je ono što je čini posebnom u odnosu na druge gradove. Prekrasne zgrade, maštovitih fasada s romantičnim balkonima, obavezno s puno cvijeća i brižno njegovanog zelenila, kako na prozorima i balkonima, tako i duž ulica i trgova, zaštitni su znak Barcelone.

Ali, i noviji dijelovi grada također obiluju zgradama – ljepoticama, a za cijeli grad specifično je što se nastoji prilagoditi i urediti i uskladiti s potrebama ljudi, njegovih stanovnika i posjetitelja – široke ulice i pješačke te biciklističke staze, lijepo uređeni brojni parkovi, odlično povezan i dostupan gradski promet, gradski bicikli…

Stadion Camp Nou.
Stadion Camp Nou.

Oduševljava što su gradski drvoredi oblikovani tako da se rezanjem malih bočnih grančica potiče rast stabla u visinu, i da se krošnje obrezuju na način da se samo proređuju, tj. da se uvijek ostavlja nekoliko glavnih, nosećih grana, a ne da se kod orezivanja poreže cijela krošnja, a ostavi samo deblo, kojem onda treba jako puno vremena da ponovo potjera grane i formira novu krošnju. Na taj način i vrlo mlada stabla, s naizgled nejakim, ali već dosta visokim deblima, imaju lijepo razgranate krošnje, koje iako nisu guste, svojim lišćem već mogu dati itekako potreban i ugodan hlad prolaznicima i pješacima.

Drvoredi se zato obavezno sade uz nogostupe i pješačke prolaze, upravo tamo gdje su najpotrebniji, a također i oko novih zgrada, stambenih i poslovnih – zapravo se ne može vidjeti da oko bilo koje zgrade nije posađeno lijepo zelenilo, koje se i uredno održava i njeguje, te dodatno čini Barcelonu gradom uređenim baš po mjeri stanovnika.

Barcelona je mjesto koje svakako vrijedi posjetiti i vratiti se opet…

zatvori