Četvrtak, 18. travnja 2024.

Grad i Županija potpisali ugovore za pomoćnike u nastavi

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potpisani su ugovori o angažiranju pomoćnika u nastavi u narednoj školskoj godini.
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

Projekt koji će se provoditi u Koprivnici vrijedan je 1.382.405 kn. Riječ je o novcu iz Europskog socijalnog fonda koji osigurava 85% potrebnog iznosa; u koprivničkom slučaju to je 1.175.000 kn. Preostalih 15% Grad Koprivnica će financirati iz svog proračuna.

U ime Grada Koprivnice ugovor je potpisala zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec koja nam je rekla:

Angažirat ćemo ukupno 25 pomoćnika u nastavi za 27-ero djece u školskoj godini 2016./2017. Po četvero pomoćnika bit će angažirano u školama “Braća Radić” i “Antun Nemčić Gostovinski”, sedmero će ih biti angažirano u školi “Đuro Ester” te desetero u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce”.

Većina će pomoćnika raditi s jednim učenikom dok će dvoje pomoćnika angažiranih u Podravskom suncu raditi s po dvoje učenika. Tako su, kaže Samoborec, zadovoljene sve trenutne potrebe za pomoćnicima u nastavi. No, koristi od ovoga projekta daleko su veće:

Ovim projektom se doista želi odgovoriti na problem nejednakih mogućnosti s kojima se suočavaju naši učenici s teškoćama u razvoju te im je potrebna podrška pomoćnika u nastavi. Tako se dobiva na izjednačavanju njihovih šansi, olakšava se i rad prosvjetnim djelatnicima, a korist imaju i nezaposleni jer kroz ovaj program dobivaju šansu za redovne mjesečne prihode.

Ugovor o sufinanciranju pomoćnika u nastavi potpisao je i koprivničko-križevački župan Darko Koren:

Program smo vrlo uspješno aplicirali. Dobili smo novac preko Ministarstva obrazovanja, konkretno 1.950.000 kn što je 95% ukupno potrebnog iznosa. Program obuhvaća pomoć za 80-ero djece. Program će provoditi 37 pomoćnika u nastavi. Tako da mislim da možemo biti zadovoljni i reći da je to zaista jedan od najvažnijih projekata i segmenata u našem obrazovnom procesu u županiji.

Time nažalost ipak nisu zadovoljene sve potrebe za asistentima u nastavi u našoj županiji. Naime, kreatori programa u resornom ministarstvu nisu predvidjeli mogućnost da se asistenti odobre za učenike koji su završavali osnovnu i upisivali srednju školu. Stoga je za sedmero takvih učenika iz naše županije novac zatražen preko udruge Šegrtsko srce, a odobreni su asistenti za njih dvoje, dok će za preostalih petero asistente platiti Županija iz svog proračuna, rekao nam je dožupan Ivan Pal:

Nema drugog rješenja. To je jedino pravilno i pošteno rješenje! No, želim reći da Ministarstvo ponovno pokazuje svoju nesposobnost. Primjer za to bila je najava imovinskog cenzusa za financiranje autobusnog prijevoza učenicima. Dva smo tjedna k’o sumanuti skupljali podatke o učenicima i njihovim obiteljima. Tada sam rekao da ni CIA ne može pomoći da se to napravi. Naravno da se ispostavilo da to nisu u stanju napraviti. Ta ekipa u Ministarstvu je totalno nesposobna, a i primjer s asistentima u nastavi to dokazuje. Njihovu nesposobnost će građani naše županije platiti 380.000 kuna. Smatram da je to javni novac koji treba biti usmjeren za javno dobro i on će ovako biti dobro utrošen.

Naime, naša će Županija za financiranje asistenata za petero učenika morati osigurati 380.000 kuna dok je Ministarstvo za asistente izabranih dvoje učenika osiguralo 77.000 kuna. Županija će potreban novac osigurati rujanskim rebalansom proračuna.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori