Četvrtak, 18. travnja 2024.

ANDREJ PLENKOVIĆ Epizoda s Milanovićevim izjavama za mene je završena

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković posjetio je jučer Renesansni festival u Koprivnici u pratnji stranačkih kolega na listi za II. izbornu jedinicu Damira Felaka i Darka Sobote.

Istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo doći u Koprivnicu. — Ovo je krasan festival koji već 11. godinu za redom privlači sve više posjetitelja i partnera. Mislim da je jedan lijepi doprinos turističkoj ponudi sjevera Hrvatske koji na svaki način oplemenjuje sve ono što se inače aktivno radi u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji te podržavam ovakve aktivnosti koje obogaćuju program tijekom ljetnih mjeseci.

Netom prije njegova dolaska u Koprivnicu konferenciju za medije održao je i njegov politički protivnik Zoran Milanović čije su izjave podigle puno prašine posljednjih dana, a između ostaloga bile su usmjerene i na Plenkovića osobno kao i na njegovu majku. Milanović je rekao kako “nije mislio ništa uvredljivo”, a Plenković je na to odgovorio: — Nisam detaljno čuo sve, ali sam čuo određene elemente. Vidim da se kandidat opozicije izmotava od svojih izjava koje je izgovorio prije nekoliko dana, očito bez imalo etičke hrabrosti da se ispriča. Međutim, daleko je državništvo od onoga što on u ovoj kampanji izgovara.

— A što se mene tiče, moja politička vjerodostojnost, moje domoljublje, moj politički program, moja politička obećanja i djela koja slijede, o tome govori cijela moja karijera, moj cijeli put. Ja sam vodio i predsjedničku kampanju HDZ-a kad nisam imao niti 30 godina, a čini mi se da se tek u to vrijeme gospodin Milanović prepoznao kao SDP-ovac. Prema tome, bilo bi mu dobro malo introspekcije i malo skromnosti kada komentira druge ljude. Ja u kampanju idem pobjednički, vjerodostojno, odgovorno, odvažno, državnički, sa željom da imamo stabilne odnose sa svim susjedima, da se ponašamo odgovorno i sukladno europskim vrijednostima, a ne da dva dana prije članstva u Europskoj uniji donosimo zakone koji ruše povjerenje Hratske u Europskoj uniji kada zbog njegovih poteza Angela Merkel otkazuje dolazak u Hrvatsku 1. srpnja 2013. Mislim da hrvatski birači to jako dobro vide. HDZ će nastaviti konstruktivnu kampanju usmjerenu na program, na sve ono što je bitno za hrvatske građane, a to je gospodarski boljitak, društvena uključenost, socijalna pravda, na tome će se temeljiti naša kampanja u sljedeća dva tjedna i s time je ova epizoda, što se tiče njegovih izjava, za mene zaključena.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Na novinarski upit odgovorio je i kakav je njegov stav o INA-i.

— Za mene je INA strateška nacionalna kompanija. Učinit ćemo sve da zaštitimo hrvatske nacionalne interese, da se poštuje međudioničarski ugovor koji podrazumijeva i modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci, da se nastave arbitražni postupci koji traju i tu ćemo učiniti maksimum da rezultat tih postupaka bude najkvalitetniji mogući za hrvatske interese.

Iz Mosta je stigla najava kako će za četiri dana izaći s određenim jamstvima, a nagađa se kako je riječ o pitanju gospodarskog pojasa.

— Vidjet ćemo što će Most za četiri dana iznijeti. Dakle, isključivi gospodarski pojas tema je u hrvatskoj politici zadnjih 13-14 godina. Mi smo uveli Zaštićeni ekološki i ribolovni pojas koji je u tom trenutku dogovoren i s drugim zemljama na Jadranu i u dogovorima s Europskom komisijom uoči otvaranja pristupnih pregovora, to je bilo 2004. i 2005. godine. Isključivi gospodarski pojas se uvijek može proglasiti prema međunarodnom pravu. Pitanje širenja jurisdikcije na Jadranu, na Sredozemlju, je jedno pitanje o kojem se u ovoj situaciji, kad ste članica EU, konzultirate i s drugim partnerima, osobito s Europskom komisijom. HDZ je spreman učiniti sve što će pridonijeti zaštiti bioloških resursa Jadrana, njegovoj ekološkoj očuvanosti i naravno interesima ribarstva kao važne industrijske grane u Hrvatskoj. O tome vodim tijesne razgovore s brojnim ribarima – ne govorim u ovom konkretnom slučaju samo o malom ribolovu već i o flotama – i naravno s mojim prijateljima i kolegama u Europskoj komisiji tako da sam potanko upoznat sa svim tim temama.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

A što se tiče cjevovoda, plina i nafte?

Zaštitit ćemo hrvatske interese u svakom vanjskopolitičkom pitanju. Ako u nečemu imam jako puno iskustva, imam u toj temi. Kroz svoj rad u Ministarstvu vanjskih poslova i mandate u Francuskoj, pri Europskoj uniji i sada u Europskom parlamentu, pričekajmo da vidimo što to točno Most ima na dnevnom redu pa ćemo onda o tome razgovarati. Budući da će HDZ – uvjeren sam – osvojiti najveći broj mandata, nakon toga ćemo slagati parlamentarnu većinu koja će omogućiti učinkovitost i funkcionalnost izvršne vlasti u Hrvatskoj. Za mene je dosta eksperimenata, to znači da je i HDZ-u dosta eksperimenata.

Kakav rezultat očekuje u Koprivnici?

— U Koprivnici, cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji kao i u cijeloj II. izbornoj jedinici očekujem pobjedu kao što je to bilo i na prošlim izborima. Očekujem snažan angažman naših kolega. Mislim da imamo izuzetno kvalitetnu listu u II. izbornoj jedinici koju predvodi moja kolegica Ivana Maletić. Apelirali smo na naše kandidate da se bore i za preferencijalne glasove, očekujemo u takvoj taktici jednu sinergiju broja glasova koji će nam donijeti još bolji rezultat nego što je to bilo prije.

Ivana Maletić: Želimo što prije početi raditi

U pobjedu HDZ-a i njegovih partnera na predstojećim parlamentarnim izborima uvjerena je i Ivana Maletić, nositeljica liste u Drugoj izbornoj jedinici. Tijekom posjete Renesansnom festivalu je izjavila:

— Mi se prije svega nadamo da će svi naši građani u Drugoj izbornoj jedinici prepoznati kvalitetu naših programa i naših ideja, ozbiljnost naših namjera. Sve ono što smo napisali i o čemu govorimo spremni smo vjerodostojno provesti. Sigurni smo da će građani to prepoznati i dati nam svoj glas. Želimo što prije ozbiljno raditi na svim poslovima koji su pred nama i zajedno sa svima dovesti Hrvatsku na put razvoja.

Foto: Mirko Hanžeković
Foto: Mirko Hanžeković

Kad je pak riječ o dosadašnjem tijeku kampanje, Ivana Maletić je ocijenila:

— Što se tiče nas i našeg tima, mislim da je kampanja vrlo kvalitetna. Obilazimo sve, predstavljamo naš program i sve kandidate. Dajemo dovoljno prilike svima da nas upoznaju i da vide da ono što nudimo je zaista novo i moderno, da želimo i možemo najbolje. Mi smo tim koji može mijenjati stvari i dovesti ono najbolje što je Hrvatskoj potrebno.

Uvjerena u pobjedu HDZ-a, Ivana Maletić sebe nakon izbora vidi u Vladi te kaže:

— Najvažnije je u Hrvatskoj odraditi posao. On se najviše odrađuje upravo u Vladi. To je rudarski posao na koji su svi s HDZ-ovih lista spremni.

Maletić kaže da još nisu razgovarali o podjeli konkretnih resora, no uvjerena je da najbolji doprinos može dati na području koje najbolje poznaje:

— Znate koje su moje kompetencije – od europskih fondova i javnih financija. To je područje na kojemu sam imala jako puno radova, ali imam i jako puno iskustva. Upravo sam se na tom području profilirala u Europskom parlamentu i na razini EU. Mislim da tu sigurno mogu puno doprinijeti i napraviti.

Maletić je na upit novinara rekla i da tijekom kampanje nema komunikacije između HDZ-a i Mosta.

zatvori