Srijeda, 27. ožujka 2024.

Peterančani u Krakowu predstavljali našu folklornu baštinu

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Fran Galović” iz Peteranca sudjelovali su na IV. međunarodnom Summer Arts Festivalu u poljskom Krakowu.

Peterančani su se predstavili s dvije koreografije, pokazali su izvorne pjesme i kola Peteranca i podravske napjeve te dobili posebne pohvale za izvedbu uživo s tamburašima i pjevanjem uz plesanje jer je većina društava plesala na matricu.

Koreografije su osmislili voditeljica Marina Njerš, voditelj tamburaša Dino Ciganek te vokalni voditelj Miran Blažek.

Naši folkloraši sudjelovanje na festivalu iskoristili su i za razgledavanje, između ostalog, koncentracijskog logora Auschwitz i rodnog mjesta pape Ivana Pavla II.

Fotografije naših nošnji otišle su u svijet jer je svaka šetnja gradom članova društva u nošnjama izazvala veliku pozornost turista kojih je u Krakowu vrlo mnogo, kažu iz KUD-a.

Na festivalu je sudjelovalo 16 folklornih društava i zborova iz Estonije, Cipra, Turske, Švedske, Bugarske, Latvije, Rumunjske, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, a Peterančanima su sudjelovanje omogućili Općina Peteranec, Turistička zajednica grada Koprivnice, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Republike Hrvatske.

zatvori