Petak, 26. travnja 2024.

PČELARI UPOZORAVAJU Naše pčele i domaći med su u opasnosti

Jubilarni 20. po redu Jagnjedovečki pčelarski susreti održani su jučer na imanju obitelji Bartolec u organizaciji Pčelarske udruge Lipa iz Koprivnice. Okupilo se osamdesetak pčelara iz naše i okolnih županija, a posebni gosti bili su pčelari iz Mađarske.

Povodom obilježavanja 20. Jagnjedovečkih susreta podijeljene su zahvalnice inicijatorima Jagnjedovečkih susreta, ali i svim ostalim pčelarima koji su svojim ustrajnim radom i članstvom u udruzi doprinijeli provođenju ove aktivnosti tijekom proteklih 20 godina i unaprijeđenju pčelarstva na ovim prostorima.

Ispred Grada Koprivnice skupu se obratio Mišel Jakšić, a ispred Koprivničko Križevačke županije Ivan Pal.

Ustupio Zdenko Lončarić.
Ustupio Zdenko Lončarić.

Predsjednik udruge Zdenko Lončarić skrenuo je pozornost na teško šestogodišnje razdoblje u pčelarstvu i pozvao predstavnike lokalne samouprave na razumijevanje i pomoć pri uzimljavanju pčelinjih zajednica u 2016. godini, jer prinosi su zbog proljetnog mraza ove godine iznosili 10 kg po košnici što nije dostatno ni za prezimljavanje samih pčela, a kamoli za prodaju meda potrošačima. Također, skrenuta je pozornost na pojavu velikog uvoza meda nepoznatog porijekla (pretežito iz Kine) u koji se umiješava domaći med i na policama se prodaje kao med iz Hrvatske odnosno med iz EU i med koji nije iz EU, a da pritom potrošačima nije omogućeno da budu upoznati sa postotnim sastavom ponuđenog meda na policama. Tako kupac ne zna što kupuje, obezvrjeđuje se visoka kvaliteta domaćeg meda, a i pčelari zbog svoje usitnjenosti ne mogu više živjeti od svoga rada što će dovesti do smanjenja broja pčelara, ali i samih pčelinjih zajednica što nije samo gubitak za pčelara već i za društvenu zajednicu. Medovi tako deklarirani najčešće mogu poslužiti kao zaslađivači, ali ne i kao med visoke zdravstvene i nutritivne kvalitete koje pruža domaći med sakupljen na ovim prostorima.

Stoga je na skupu poslan poziv svim potrošačima da upoznaju svog pčelara te kupnjom meda kod svog pčelara omoguće sebi i svojoj obitelji zdravu i visoko kvalitetnu namirnicu odnosno med koji je sakupljen na ovim prostorima. Zbog svega navedenog pčelarima tek predstoji borba za svoj dio kolača na tržištu, brendiranje pčelinjih proizvoda i marketinški zajednički nastupi sa ponudom namirnica namijenjenih zdravom načinu života.

Sukladno tome u sklopu susreta održano je predavanje na temu: „Tehnologija prikupljanja propolisa i proizvodi od propolisa“ koje je održao Milan Kramer, dugogodišnji pčelar četvrte generacije iz Osijeka. Tom prilikom prenio je nesebično dio znanja i stečenog iskustva u metodama prikupljanja jedne od namirnice koja se ubraja u sam vrh zdravih namirnica, a sve s ciljem dopunjavanja proizvoda visoke zdravstvene i nutritivne kvalitete koje pčelar može prikupiti svojim radom na pčelinjim zajednicama i ponuditi svojim potrošačima.

Na kraju pčelari su izmijenili iskustva stečena tokom protekle godine i u ugodnoj radno atmosferi nastavi svoje druženje.

Zdenko Lončarić, dipl.ing.

zatvori