Snimio Marko Posavec.
Most nezavisnih lista danas je krenuo s kampanjom za skorašnje izvanredne parlamentarne izbore u II. izbornoj jedinici. Prvi grad na trasi predizbornog hodograma pod nazivom ‘Most do građana’ bila je upravo Koprivnica.

Mostovu listu u našoj izbornoj jedinici predvodi aktualni tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji iz osobnih razloga nije mogao doći u Koprivnicu. Stigla je, međutim, njegova pomoćnica za procjenu utjecaja na okoliš i gospodarenja otpadom Lidija Runko Luttenberger, inače kandidatkinja u VII. izbornoj jedinici, te saborska zastupnica i nezavisna načelnica Općine Gradec u Zagrebačkoj županiji Ljubica Ambrušec, druga na Mostovoj listi. Na petom je mjestu Koprivničanac Davor Sabolić, a na osmom Božidar Poljak iz Sv. Petra Orehovca.

Glavni razlog njihovog dolaska u Koprivnicu zapravo je bila konferencija za medije s temom Piškornice, odnosno neusvajanja Dobrovićevog Plana gospodarenja otpadom (PGO) u kojemu nema mjesta za velike centre za gospodarenje otpadom poput Piškornice. Plan je skinut s dnevnog reda prošlotjedne sjednice Vlade, što je bio svojevrstan epilog dugotrajnog sukoba HDZ-a i Mosta oko tog pitanja. Most za to ne krivi samo HDZ već interesne lobije svih boja. — Najglasnije su u stopiranju plana bile županije i krugovi oko županija; ne samo županije u kojima prevladava HDZ već i županije koje kontrolira i SDP, ali i IDS. Zašto? Zato jer županije u biti kontroliraju te stranačke ćelije i županije su do sada, odnosno tvrtke koje su županije osnivale za gospodarenje otpadom, raspolagale prilično velikim sredstvima… dok je sredstava bilo — rekla je pomoćnica ministra Runko Luttenberger, dodavši kako su župani bili glasnici određenih lobija i skupina kojima ovakvo stanje odgovara.

Najveći je problem to što bi Hrvatska zbog neusvajanja PGO-a mogla ostati bez gotovo pola milijarde eura iz europskih fondova te činjenica da bi sustav gospodarenja otpadom ostao neuređen. — Nalazimo se u lose-lose situaciji — upozorila je Runko Luttenberger. — Loše će proći građani jer će Hrvatska morati plaćati penale zbog neispunjenja obveza, a i dalje će se nastaviti sustav gospodarenja otpadom koji će biti sve skuplji i skuplji. Doći ćemo u situaciju da ćemo mješoviti otpad morati izvoziti u inozemstvo nekome tko će ga znati obrađivati.

Sektor gospodarenja otpadom još će neko vrijeme ostati neuređen, tvrdi pomoćnica ministra, jer Republika Hrvatska svog novca nema, ni u Fondu za zaštitu okoliša ni u državnom proračunu. Ostane li bez europskih sredstava, svi projekti koji se tiču gospodarenja otpadom neće ući u proračun za 2017. godinu. Osim toga, veliki regionalni centri poput Piškornice temelje se na zastarjeloj, skupoj  i uvoznoj tehnologiji čiji pogon košta jako puno i sve će se to preliti na leđa građana, poručuju iz Mosta.

Kontaktirali smo i direktora Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladena Jozinovića koji nam je odgovorio kako je Most u predizbornoj kampanji i kako se on u to ne želi miješati. — Budući da je riječ o predstavljanju jedne političke opcije koja je u kampanji za parlamentarne izbore, suzdržao bih se od komentara — rekao je Jozinović Dravi.info. — Ovo je političko pitanje, a ja se ne bavim politikom već strukom i razvojem projekta.

Dodajmo i kako će župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sutra boraviti u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji i to upravo na temu gospodarenja otpadom na primjeru RCGO-a Piškornica.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Lidija Runko Luttenberger. Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Ljubica Ambrušec. Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.