Srijeda, 17. travnja 2024.

Mladi HNS-a predlažu kako pomoći onima na kojima budućnost ostaje

Mladi HNS-ovci žele dodatno valorizirati rad studenata, a imaju prijedlog i kako riješiti problem demografskog starenja stanovništva. Poručili su to na današnjoj konferenciji za medije u Koprivnici u sklopu svoje tradicionalne ljetne kampanje.

Kao prvu mjeru predlažu model stjecanja mirovinskog staža redovitih studenata koji su zaposleni putem posrednika. — Da bismo valorizirali rad studenata i da bi on na neki način bio nagrađen, predlažemo mjeru kojom bi se određeni postotak posredničke naknade smanjio i uplaćivao u I. i II. mirovinski stup. Na taj način student bi kroz dvije godine rada imao godinu dana mirovinskog staža — rekao je predsjednik Mladih HNS-a, ujedno i predsjednik Mladih HNS-a u našoj županiji Matija Zamljačanec, dodavši da je mjera lako izvediva i da bi se njome troškovi poslodavcu povećali za sto kuna, što mladi HNS-ovci ne smatraju dramatičnim.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Uz to predlažu i mjere za rješavanje problema demografskog starenja stanovništva. Mladi HNS-a donijeli bi, između ostalog, strategiju stambenog zbrinjavanja za mlade, osigurali državna jamstva i jamstva lokalne zajednice u realizaciji stambenih kredita osobama mlađim od 35 godina koje ne posjeduju nekretninu te osigurali snižene kamatne stope na stambene kredite mladim parovima i obiteljima s djecom. Osigurali bi fleksibilno radno vrijeme zaposlenim majka do 10 godine života djeteta te besplatne udžbenike i prijevoz tijekom obveznog obrazovanja.  — To nisu mjere koje će riješiti situaciju u godinu dana, već mjere koje bi se trebalo kontinuirano provoditi desetak godina da bi imale pravi efekt — kaže Zamljačanec.

Ljetnu kampanju mladi HNS-ovci provode šestu godinu za redom, ovoga puta pod sloganom “Pazi da se ne opečeš”. Aludiraju pritom na važnost dobro promišljenog izbora na parlamentarnim izborima u rujnu, no poručuju da će na predloženim mjerama ustrajati bez obzira na to tko dođe na vlast.

zatvori