Srijeda, 27. ožujka 2024.

NA VELIKU GOSPU Župnik Markač, popularni Lenči, slavi 40 godina svećeništva

Ovogodišnji blagdan Velike Gospe poklapa se i s jednom vrlo važnom obljetnicom. Naime, župnik monsinjor Leonard Markač slavi 40. obljetnicu misništva.

Od toga je u Koprivnici punih 38 pa ne čudi da je vrlo omiljen među svojim župljanima. — Znam se puno puta prisjetiti davne 1970. godine kad sam došao u Koprivnicu za kapelana. Da mi je netko rekao da ću tu doživjeti te godine samo bih se nasmijao. Ali evo, Bogu je sve moguće pa sam ja još tu dočekao 40. godišnjicu svog svećeništva — kaže Markač.

Svećenički put Lenči, kako ga zovu njegovi župljani, započeo je u Međimurju u Selnici, a zatim je gotovo pet godina bio kapelan u koprivničkoj Župi svetog Nikole. Nakon toga dolazi u Močile.

Ovaj veliki jubilej proslavit će se svetom misom za Veliku Gospu. — Htio sam se na taj način zahvaliti dragom Bogu za tih četrdeset godina i to unutar našeg najvećeg blagdana Majke Božje na nebo uznesene. Bit će to zahvala i proslava uz našeg biskupa i još nekoliko svećenika koji će također slaviti svoje obljetnice — najavljuje Lenči.

Među njima je i brat močilskog župnika Andrija Markač koji će proslaviti 35 godina misništva. — Već su mnogi to čuli, ali zanimljivo je da smo mi rođeni na isti dan i isti mjesec, samo s pet godina razlike. On evo sad slavi 35 godina misništva pa ćemo na taj način zahvaliti Bogu na tom velikom i nezasluženom daru.

Monsinjor Markač rođen je posljednjeg dana listopada, dan uoči proglašenja dogme Uznesenja Marijina na nebo i zanimljivo je, kaže močilski župnik, da je baš on bio prvi župnik u novoosnovanoj župi koja nosi taj naslov. — Mama mi je znala reći da kad me doma rađala da su zvona zvonila po čitavom svijetu u čast Uznesenja Marijina. Idući dan, na blagdan Svih Svetih, proglašena je dogma Uznesenja Marije na nebo.

Danas, kad se osvrne na proteklih četrdesetak godina koje je proveo u Koprivnici, ima samo lijepa sjećanja koja su najvećim dijelom vezana uz njegove župljane.

zatvori