Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koren: ‘Bolnicom je upravljao samoproglašeni kvazi menadžer sa suprugom i šogoricom’

Novinari su jutros bili pozvani na pressicu župana Darka Korena. Iako je bilo najavljeno da će govoriti o negativnim posljedicama kupoprodaje robnog centra Pevec na koprivnički gradski proračun i o poslovnim rezultatima koprivničkog Komunalca, o to tome ipak nije bilo govora.

Župan Koren je pojasnio da je to bio samo mamac novinarskoj znatiželji, ali i poruka da gledaju svoja posla onima na Zrinskom trgu i u Svilarskoj, dakle koprivničkoj gradskoj upravi i gradskom SDP-u koji su posljednjih dana javnosti odašiljali svoje stavove o povratku osnivačkih prava nad koprivničkom bolnicom s države na županiju.

Župan Koren je ponovio da je imenovao Upravno vijeće bolnice jer je u Nemčićevu stigao revidiran prijedlog sporazuma s nešto oštrijim naputkom iz Ministarstva zdravlja da se to mora i provesti. Da župan nije imenovao Upravno vijeće, koje je tako zamijenilo Sanacijsko vijeće, to bi učinio sam ministar, što znači da Županija ne bi imala mogućnost imenovati svoje predstavnike i utjecati na izbor vršitelja dužnosti ravnatelja, pojasnio je Koren i ponovio da konačni sporazum neće tako dugo potpisati dok se ne postigne dogovor da Županija ne mora podmiriti pedesetak milijuna kuna bolničkih dugova.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

– Usmene garancije i sve ono što je korespondirano s Ministarstvom govori da to sigurno neće biti jer bi sve županije bile u takvom problemu. No, ja ipak sporazum ne želim potpisati dok se to precizno ne definira. Još je jedna okolnost koja predviđa da sporazum potpiše i vršitelj dužnosti ravnatelja, odnosno ravnatelj ustanove. Vršitelj dužnosti ga sigurno neće stići potpisati već ravnatelj. Odlučio sam se na taj potez i on apsolutno u ovom trenutku nema za posljedicu preuzimanje bolničkih dugova, kao što to u posljednje vrijeme ističu naši politički protivnici, koji se ponašaju kao politički neprijatelji i tu tezu plasiraju kao tezu koju koriste u političke svrhe – kaže Koren.

A iako nema baš dobro mišljenje o aktualnom ministru zdravlja, župan Koren ipak smatra da on nije odgovoran za stopiranje projekta izgradnje pedijatrije u Koprivnici

– Iznošenje teza da je on stopirao izgradnju nove pedijatrije u Koprivnici, mislim da svakom iole informiranom i malo inteligentom čovjeku u našoj županiji je jasno da je to totalna nebuloza. O tom projektu govorimo posljednjih pet godina, posebno je priča bila aktualna tijekom, kako sam rekao desanta ministra Ostojića Koprivnicu. Još sam tada bio svjestan da od toga neće biti ništa. Riječ je o demagogiji koprivničkog SDP-a i gradskog vodstva koji priča priče da su građani Koprivnice gradili bolnicu. Pa “jesu li važniji interesi Podravine i Prigorja ili obećanja koalicijskom pajdašu”, te da iza svega stoje političke ambicije. Tu ima cijeli niz opskurnih izjava i kako su dobrim dijelom tovarene na moja leđa, instinktivno imamo potrebu referirati se na njih. Sve nas je tu posebno pogodila teza da cijeli proces vodimo kako bismo na određenu funkciju postavili nekoga iz određene stranke i iz određenog grada. To je sjeme razdora jednog društva. Takva jedna mržnja na lokalnoj razini …. možete si misliti koliko se ona nadogradi i generira u nacionalnu mržnju i zbog čega je Hrvatska u problemima jer smo kao društvo podijeljeni po svim mogućim osnovama što više nitko ne može sastaviti. Da ravnatelj bolnice mora biti netko iz HDZ i Križevaca, mislim da je stvarno dno dna politike – rekao je župan.

Koren je pojasnio da je on osobno, a ne županijska pročelnica, predložio članove Upravnog vijeća. Tu želi pročelnicu Željku Koluder Vlahinju jer u ovih mjesec do dva svojim spoznajama i stručnosti može itekako pomoći, a potom će ju, najavio je, zamijeniti.

Kad jer pak u pitanju dr. Mato Devčić, smatra da on itekako ima reference voditi koprivničku bolnicu, što je dokazao u proteklih više od tri godine koliko je vodio županijski Zavod za hitnu medicinu. Osobno se nada da će se Devčić javiti i na natječaj za ravnatelja i da će kao kvalitetan i sposoban biti i izabran.

Županijska uprava, kaže Koren, nema prigovora na komunikaciju sa sanacijskom upraviteljicom Sandrom Sinjeri, osim što nije odradila posao saniranja dugova, što joj je bio posao. No, nekorektnim su ocijenili njene prigovore koje je o proceduri i imenovanju županijske pročelnice u Upravno vijeće bolnice poslala resornom ministarstvu. A da u bolnici osim saniranja dugova ima posla i na drugim područjima, županu govori anonimno pismo djelatnika bolnice koji na više od dvije stranice teksta upozoravaju na nepravilnosti u poslovanju i funkcioniranju ove zdravstvene ustanove. Stoga kritike od strane lokalnog SDP-a doživljava kao politčke poteze:

Znam da i zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice nije ni sam zadovoljan svim tim izjavama pa su iz naftalina izvadili predsjednika gradskog SDP-a koji je ni kriv, ni dužan morao ponoviti neke teze o kojima nije dobro informiran. Uvjeren sam da – kad bi mu to netko malo objasnio, ni sam se s tim ne bi složio. No, tvrdim da imenovanje Upravnog vijeća bolnice nema političku pozadinu. Kad je pak riječ o vlastitim interesima, mislim da su oni do sad upravljali bolnicom i da je jedan naš samoproglašeni kvazi menadžer preko svoje supruge i preko svoje šogorice upravljao bolnicom. Ne zanima ih tko je dugove stvorio, nego tko će ih vratiti. Ja kažem da dugove sigurno neće vratiti koprivnički SDP jer imaju dovoljno svojih briga i problema, poput Peveca i Komunalca.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Uz župana Korena na pressici je bio i dr. Mato Devčić koji je jutros i službeno preuzeo posao vršitelja dužnosti ravnatelja koprivničke bolnice. Najavio je da se ima namjeru prijaviti na raspisani natječaj za ravnatelja te da će kreirati novi smjer i novu energiju bolnice koja će zadržati razinu zdravstvene zaštite koju pruža pacijentima ali i početi rješavati financijsku nebulozu u kojoj se ta ustanova našla. Na upit može li kao ravnatelj napraviti znatni kvalitativni odmak kojim će koprivnička bolnica odskočiti od većine sličnih ustanova u Hrvatskoj, dr. Devčić je odgovorio da može, te pojasnio:

– Može kroz duže vrijeme. U svakom ozbiljnom zahvatu u sustavu trebate vremenski kontinuitet. On nije šest mejseci. Koprivnička bolnica treba minimum tri proračunske godine da se sitaucija poslovno stabilizira.

O detaljima njegovih planova vjerojatno ćemo imati više prilike čuti kad (vjerojatno) bude izabran za ravnatelja.

Recimo i da je Devčićevim preuzimanjem posla vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice županijski Zavod za hitnu medicinu ostao bez ravnatelja pa će Upravno vijeće te ustanove raspisati natječaj za njegova zamjenika.

Zanimljivo je da je ispred zgrade županije novinare dočekalo nešto nalik na glasačku kutiju na kojoj su jasno bili istaknuti natpisi “kamen temeljac koprivničke pedijatrije” i “Tko ide na listu HDZ-a”. Doznajemo da je riječ o akcionizmu Foruma mladih SDP-a.

I tako. Slične priče sa sličim problemima slušamo godinama. Jedino se mijenjaju akteri tih priča. Malo ih pričaju jedni, malo drugi, ovisi o tome tko i kad obnaša određene odgovorne političke i izvršne funkcije. A može li koprivnička bolnica doista kvalitativno i financijski odskočiti iz sustava koji postavlja pravila? – Vrištelj dužnosti ravnatelja i kandidat za ravnatelja dr. Mato Devčić tvrdi da može.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori