Petak, 29. ožujka 2024.

Koprivnički skladatelj Jurica Hrenić u najboljem svjetlu predstavio Hrvatsku na međunarodnom natjecanju

Koprivničanac Jurica Hrenić, inače dirigent Tamburaškog orkestra KUD-a Podravka i voditelj Tamburaškog sastava Udruge Prekodravski zvon iz Gole, ostvario je zapažene rezultate na sedmom Međunarodnom natjecanju za skladatelje Antonín Dvořák.

Ne samo da je prvi puta u povijesti natjecanja predstavljao Hrvatsku, već je osvojio drugo mjesto u kategoriji juniora te su mu dodijeljene i dvije posebne nagrade.

U prvom krugu natjecanja, šesteročlani žiri iz Seoula odlučivao je o skladbama pristiglim na raspisani natječaj, a najbolje skladbe omogućile su njihovim skladateljima prolazak u drugi krug. Naš Jurica je u drugi krug prošao sa skladbom Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar koja je praizvedena na njegovom autorskom koncertu u Osijeku i Koprivnici. Podsjetimo, radi se o skladbi s kojim je ovaj koprivnički skladatelj nedavno diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Drugi krug natjecanja održao se u Pragu na Praškom konzervatoriju krajem srpnja gdje su kandidati podijeljeni u dvije kategorije – juniore i seniore imali zadatak u pet dana napisati dvije skladbe na zadane teme iz glazbene literature.

Dodjela nagrada održala se početkom kolovoza u koncertnoj dvorani Rudolfinum, a dodijeljeno ih je ukupno 14. Sa skladbom Divertimento za gudački orkestar Jurica je dobio nagradu za najbolju slobodnu skladbu zajedno sa skladbom New World Variations, nagradu za najbolju glazbu baziranu na temama Antonína Dvořáka i naposljetku drugu nagradu u kategoriji juniora.

Spomenimo na kraju da je na natjecanju sudjelovalo 24 natjecatelja iz ukupno 14 zemalja.

zatvori