Utorak, 23. travnja 2024.

Ovo je konačna, definitivna lokacija Parka za pse

Nakon brojnih peripetija i seljenja s jednog kraja grada na drugi, koprivnički Park za pse napokon je našao svoj trajni dom i mjesto na kojemu će sigurno biti podignut, bez daljnjih prepreka.

Riječ je o gradskom sajmištu, koje je inače bila i prvobitno planirana lokacija. Točnije, Park za pse bit će postavljen u sjeverozapadnom uglu sajmišta, kod drvoreda jablana u ravnini s izviđačkom kućom. Da je odabir konačan i da se lokacija parka više neće seliti svjedoči i činjenica da su postavljeni stupovi za ogradu i vrata, uskoro stiže i žica, a sprave će se postaviti i izgraditi nakon godišnjeg odmora, kazala nam je volonterka Martina Kazinoti.

Podsjetimo, Park za pse odobren je za financijsku potporu na natječaju Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, kao i projekt tandem-bicikala za slijepe. Projekt je podržao i Grad Koprivnica, no problemi su se pojavili već pri prvotnom prijedlogu lokacije na gradskom sajmištu – prije svega bile su tu brojne zakonske odredbe konzervatora, a i Turistička zajednica grada Koprivnice upravo tamo održava svoj magnum opus projekt: Renesansni festival. — Tu su nam se pojavile komplikacije jer smo mislili da je cijeli taj prostor pod zaštitom konzervatora, a imali smo i razne druge probleme jer bismo morali sve uklanjati prije sljedećeg Renesansnog festivala i tako dalje — pojasnila nam je Martina.

Izvor: Park za pse Koprivnica (Facebook)
Izvor: Park za pse Koprivnica (Facebook)

Nakon toga predložena je druga lokacija: čestica uz potok u Mažuranićevoj ulici, od pješačkog mosta između Gupčeve i Svačićeve prema Potočnoj. Kako smo već pisali, pojedini su građani prosvjedovali protiv te lokacije te ostavljali uvredljive komentare na Facebook stranici Parka za pse, premda se sami stanari čija su zemljišta graničila s predloženom lokacijom nisu bunili. — Nikome nije bila želja nekoga inkomodirati ili napraviti mu “javni wc za pse ispod prozora, balkona, terase ili dnevnog boravka”, nego smo smatrali da je društveni cilj važniji od osobnog mišljenja pojedinaca je li “Park za pse potreban ovome gradu” — poručili su iz inicijative na svojoj Facebook stranici.

Nakon kraćeg kolebanja zbog takvih reakcija građana, najbolje rješenje na kraju je pronađeno na prvotnoj lokaciji uz pomoć Grada Koprivnice, Komunalca i gradske Turističke zajednice. Valja istaknuti kako se ne radi o azilu za pse niti o bilo kakvoj situaciji gdje je potrebno građenje, pa stoga nije potrebna ni građevinska dozvola, ističu iz inicijative.

Sprave u Parku za pse bit će improvizirane od guma, paleta i dasaka, a sav bi posao, kaže Martina, trebao biti gotov do 10. rujna. U svakom slučaju, krajnji rok do kada projekt mora biti dovršen je 30. rujna.

zatvori