Subota, 20. travnja 2024.

Komunalac poslao opomene građanima, ukupni dugovi veći od pet milijuna kuna

Koprivnički Komunalac ovih je dana poslao opomene dužnicima. Uobičajena je to praksa nakon redovnog obračuna s 30. lipnja i protekom roka za podmirenje duga koji je bio 26. srpnja. U tom je roku evidencija dužnika smanjena za gotovo dvije tisuće dužnika te trenutno broji 4.496 imena s ukupnim dugom od 5.333.775,37 kn.

Građani najviše duguju za plin – njih 1.401 treba podmiriti račun za potrošeni energent od ukupno 2.439.650,57 kn. Najviše pak građana duguje za vodne usluge. Na listi dužnika ih je 1.919 s ukupnim dugom od 1.905.249,99 kn.

Najmanje građana je dužno za odvoz komunalnog otpada – 1.176 dužnika za odvoz svog smeća dužno je 988.874,81 kn.

Predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb rekla je Dravi.info da se trendovi poboljšavaju: — Rekla bih da se u odnosu na 2015. godinu situacija podmirenja dugova kućanstava poboljšava. U odnosu na lani, naplaćeno je 12% više za plin, 10% za smeće i za groblje 6% više. Naplata se popravlja i građani su manje dužni.

Još prije nekoliko godina imali smo prilike čuti iz Komunalca da su građani u odnosu na gospodarstvo redovitiji platiše. Najuredniji u podmirenju svojih dugova bili su umirovljenici. Je li to još uvijek tako?

— I dalje je situacija ista osim za jednu skupinu građana. Njih oko 700 redovno ima problema s plaćanjem računa. Manje-više su to oni koji uopće ne plaćaju. Imamo još jednu skupinu od oko 800 građana koji su s nama sklopili sporazum o otplati svojih dugova. I ovom prilikom pozivam građane da dođu i reguliraju svoj dug, da sklope sporazum kako bismo imali osnova za pričekati ih neko vrijeme, dati im mogućnost otplate na rate. Pokušavamo na sve moguće načine naplatiti dug, ali i pomoći građanima da podmire svoj dug nastao tijekom prošle zime prije negoli dođe nova.

Nije li to poziv i onima koji redovno plaćaju svoje račune da se “malo opuste”?

— Naravno da ne. Svatko na kraju svoje račune mora platiti. No svakako želim pozdraviti i zahvaliti svima onima koji redovno plaćaju i tako nam omogućavaju održati likvidnost te zahvaljujući njima mi nemamo problema s plaćanjima našim dobavljačima.

zatvori