Utorak, 16. travnja 2024.

Ivanečki kresovi obilježavaju 40 godina od nastanka

28. po redu Ivanečki kresovi, folklorna manifestacija s tradicijom rođenom prije okruglih 40 godina, održat će se ove subote (27. kolovoza) u Koprivničkom Ivancu.

Priredbu organizira Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec promovirajući tako pjesme, plesove, narodne nošnje i običaja svoje Župe, zavičaja, domovine i inozemstva. Ivanečki kresovi su važni za promicanje i čuvanje izvorne baštine Koprivničkog Ivanca, u prvom redu izvornog ivanečkog veza čije je umijeće izrade dio kulturnog nematerijalnog dobra Hrvatske.

Mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca u 17 sati i folklornim programom od 19 sati u Društvenom domu predstavit će se domaćini iz DIF-a Koprivnički Ivanec nastupom dječje, odrasle i tamburaške skupine te gosti: KUD Prigorec iz Svetog Petra Orehovca u Prigorju, KUD Salinovec iz Zagorja, KUD Seljačka sloga iz Nedelišća u Međimurju, iz Jarmine u Slavoniji dolazi KUD Zvonko Ban, a iz Turopolja KUD Kolovrat Lekenik.

Osim obilježavanja jubilarna četiri desetljeća od nastanka Kresova i prisjećanja na stvaranje ove manifestacije, održat će se i izbor žensko-muškog para u najljepšoj nošnji, nastupit će Franjo Barić, a vezilje DIF-a priredit će izložbu radova s ivanečkim vezom i posjetiteljima prikazati umijeće izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca.

Ivanečki kresovi temeljeni su na izvornoj baštini Koprivničkog Ivanca i mali su fragment hrvatskih folklornih vrijednosti, ali svojim značajem opravdano očekuju zasluženo mjesto u mozaiku naše nacionalne kulture i folklorne baštine kako bi se naslijeđe Župe Koprivničkog Ivanca sačuvalo od nestajanja, održalo živim i predalo dolazećim naraštajima. Sva nastojanja Društva izvornog folklora posvećena su tom cilju pa će tako 10. rujna po prvi puta organizirati Ivanečke kresnice, manifestaciju dječjih folklornih skupina.

Program manifestacije:
17:00 sati – mimohod ulicama Koprivničkkog Ivanca
18:00 sati – izložba izvornog ivanečkog veza
19:00 sati – folklorni program, izbor najljepše narodne nošnje priredbe te nastup Franje Barića

Nastupaju:
DIF Koprivnički Ivanec
KUD Zvonko Ban iz Jarmine
KUD Salinovec iz Salinovca
KUD Prigorec iz Svetog Petra Orehovca
KUD Kolovrat iz Lekenika
KUU Seljačka sloga iz Nedelišća

https://www.youtube.com/watch?v=2zep8CWFwwM

zatvori