Petak, 26. travnja 2024.

Cijepljenje protiv HPV-a besplatno, ali gotovo nikoga ne zanima

Nešto više od tisuću podravsko-prigorskih učenica i učenika prvih razreda srednje škole dobilo je mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV infekcije, a iskoristilo ju je svega 10% djevojčica i 3% dječaka.

Takvim odazivom nisu zadovoljni u Službi za školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekla nam je voditeljica dr. Jasenka Vuljak-Vulić, istaknuvši da je ta brojka ispod svjetskog prosjeka.

Odaziv je relativno malen i nismo zadovoljni s tim. U razvijenim zemljama Zapada gdje se akcija provodi nekoliko godina odaziv se kreće od 15 do 30%. Kad bi kod nas bio odaziv oko 15% onda bismo bili u svjetskom prosjeku, a sad smo još uvijek ispod prosjeka.

Doktorica Vuljak-Vulić napominje da je Služba akciju organizirala na način da su svi roditelji i učenici bili informirani o mogućnosti besplatnog cijepljenja koje je do sada, podsjećamo, koštalo oko 3.000 kuna i taj su trošak podmirivali sami roditelji.

Roditeljima su na roditeljskim sastancima liječnici školske medicine održali predavanje o značaju cijepljenja. S druge strane, svaki učenik prvog razreda srednje škole dobio je letak s osnovnim informacijama o humanom papiloma virusu, o posljedicama u smislu malignih procesa na području genitalnih organa žene i muškarca te kako i pod kojim uvjetima mogu dobiti cjepivo. Tu je bilo i radno vrijeme naših ambulanata i kontakti.

Treba spomenuti i da je akcija, koja je trebala početi u rujnu prošle, zapravo počela u travnju ove godine. Razlozi za to, kaže doktorica Vuljak-Vulić, tehničke su nemogućnosti nabavke cjepiva i administrativnih problema nakon formiranja vlade početkom godine. Iz tih će se razloga učenici koji su sad završili prvi razred srednje škole moći besplatno cijepiti do kraja 2016. godine, kaže Vuljak-Vulić te dodaje:

Već od sljedećeg mjeseca po Nacionalnom programu cijepljenja moći će se cijepiti učenici koji će u nadolazećoj školskoj godini krenuti u osmi razred osnovne škole, kao i učenici koji kreću u prvi razred srednje škole.

Za sve informacije i cijepljenje, zainteresiranima su na raspolaganju djelatnici Školske medicine u Koprivnici (telefoni su 048/655-140, 655-142 i 655-143) te ambulantama u Đurđevcu i Križevcima.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori