Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Nećete pogoditi tko je apsolutni pobjednik 2. triatlona na Šoderici

Sunce je grijalo, a jak sjeverni vjetar hladio šezdesetak natjecatelja koji su se ovog nedjeljnog prijepodneva okupili na Podravskom moru kako bi se okušali u drugom po redu triatlonu na Šoderici. Spoj triju sportova na najpoznatijoj ‘grabi’ u ovim predjelima prvi je puta održan lani i svi koji su sudjelovali jednoglasno su rekli – “hoćemo još”.

Triatlon spaja plivanje, vožnju bicikla i trčanje, a našim čitateljima i većini Koprivničanaca više nije nimalo stran. Zasluge za to pripadaju dvojici momaka koji su prije četiri godine prvi puta u našem gradu počeli s tim. Njihova imena znate: to su Denis Pleše i njegov trener Alen Marošević. — Kada pogledam unatrag, prije četiri godine bili smo samo Alen i ja, dva lika koji su probali progurati neki novi sport tu u Koprivnici — prisjeća se Denis. — Smijali su nam se, malo su nas čudno gledali, a evo danas nas je ovdje bilo više od 60. Izgradili smo taj sport u Koprivnici i to je meni osobno bitnije od svih ovih prvenstava Hrvatske kojih sam osvojio 14 ili 15, ne znam ni sam. No, vidjeti ovdje 60 ljudi, znajući da sam prije četiri godine bio jedini koji je uopće znao što je triatlon u Koprivnici, to me čini ispunjenim i imam osjećaj da sam ispunio neku svoju obavezu prema sportu i Koprivnici.

Prošle je godine na prvom podravskom triatlonu Denis osvojio drugo mjesto, iza viceprvaka Hrvatske Matije Avirovića. No, dileme danas nije bilo: osvojio je prvo mjesto u svojoj juniorskoj kategoriji, ali i apsolutno prvo mjesto, projurivši kroz cilj s nevjerojatnom lakoćom svega 35 minuta i 56 sekundi nakon starta, gotovo dvije i pol minute prije drugog po redu, seniora Martina Štefana.

— Bilo je malo tijesno na biciklu — kaže Denis. — Dostizali smo se, prestizali, nismo se dali, tu je bio i vjetar koji je sve učinio težim i zanimljivijim… Nismo se dali i bila je to čista uživancija.

A nakon 250 metara plivanja, 10 kilometara vožnje bicikla i dva i pol kilometra trčanja, pola minute iza Denisa i Martina treći je kroz cilj projurio Fran Tisaj, prvi među kadetima. Njegovi su dojmovi skromni. — Ovu sam utrku odradio više kao trening, ali bilo je jako zanimljivo i konkurencija je bila dosta jaka. Imao sam malo sreće jer je jedan dečko fulao bovu i vjerojatno bih bio iza njega, ali evo, treće mjesto je odlično — rekao je nakon proglašenja pobjednika i preuzimanja zaslužene medalje.

No, Fran je skroman uistinu, kao i drugi među kadetima Luka Radotović. Denis Pleše pojasnio nam je zašto. — Fran se već polako smjestio na svoju triatlonsku scenu, već je prvak Hrvatske što me jako veseli. Luka nam se vratio nakon ozljede, sada se psihički i fizički diže, no sezona je za njega što se rezultata tiče zbog te ozljede gotova. Međutim, sljedeće sezone mogli bismo imati dvojicu mladih triatlonaca u samom hrvatskom vrhu, što je meni, koji sada odlazim u Zagreb na fakultet… — kazao nam je, ne dovršivši rečenicu.

Drugi triatlon na Šoderici uistinu je bio trijumf domaćih snaga. Uz Denisa, Frana i Luku svakako moramo istaknuti najmlađeg natjecatelja: Jana Tisaja. Četiri godine mlađi od Frana i Luke, rođen ne tako davne 2004. godine, Jan je iza sebe ostavio brojne starije i iskusnije natjecatelje. — Nisam očekivao da ću biti treći u svojoj kategoriji — rekao je. — Bavim se inače atletikom, a sada sam počeo i s aquatlonima jer moje godište još ne može triatlon, ali probao sam i uspio sam. Nisam očekivao da ću tako dobro odraditi plivanje, tranziciju sam odradio dobro, na biciklu sam malo zaostao jer sam još malo preslab i puhao je jak vjetar, a s trčanjem sam zadovoljan — kaže Jan i mi se slažemo s njim da nema razloga za nezadovoljstvo jer je bio odličan.

Među brojnim koprivničkim rekreativcima nastupili su, inače, i njihovi očevi Neven RadotovićHrvoje Tisaj. Neven je bio peti među seniorima, a Hrvoje treći među veteranima. Martina Maloča osvojila je prvo mjesto među seniorkama, Zvonimir Prosenjak bio je prvi među brdsko-biciklističkim veteranima, dok je Marko Sremec na cilj stigao prvi među brdsko-biciklističkim seniorima. To je još jedna razlika u odnosu na prošlu godinu: natjecatelji su mogli birati između cestovne i MTB biciklističke rute. Odlični su bili i Sandy KovačevićPredrag ŽagarBenyamin Vuk

A ovogodišnji je triatlon na Šoderici ujedno bio i završno natjecanje novoformirane Triatlonske lige triju županija. I tu su se naši natjecatelji iskazali: nakon triatlona u Varaždinu, Prelogu i danas na Šoderici, Denis Pleše potvrdio je uvjerljivo prvo mjesto u ukupnom poretku te dakako prvo mjesto u svojoj juniorskoj kategoriji. Luka Radotović je prvi, a Fran Tisaj drugi među kadetima, dok je Neven Radotović osvojio pehar za drugo mjesto u seniorskoj kategoriji lige.

Na kraju odvojimo koji redak o pitanju triatlonskog kluba u Koprivnici. On, naime, ne postoji. Denis, Luka i Fran brane boje Triatlon kluba Zrinski iz Zagreba i (očito) brane ih odlično. S obzirom na to da Denis odlazi u Zagreb zbog studija i pogotovo s obzirom na pojavu odličnih mladih (i malo starijih) domaćih triatlonskih snaga, čini nam se da je došlo vrijeme da se koprivnički triatlon i formalno (u)ozbilji. Kadra ne nedostaje.

Recimo i kako je svoj doprinos organizaciji triatlona na Šoderici dala i Sportska udruga osoba s invaliditetom “Veliko srce”, kao i ovdašnji pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Rezultati

Rezultati po kategorijama
Rezultati – cestovni bicikl
Rezultati – MTB

zatvori