Četvrtak, 25. travnja 2024.

Petina podravsko-prigorskih osnovaca ima besplatan školski obrok

Čak 20% podravsko-prigorskih osnovaca, polaznika škola mahom u ruralnim sredinama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, tijekom iduće školske godine dobilo je priliku za besplatan obrok u školskoj kuhinji.

Naime, Koprivničko-križevačka županija novac je osigurala preko Ministarstva socijalne politike i mladih koje je tako proslijedilo novac iz Europskog socijalnog fonda. Ugovor je potpisao dožupan Ivan Pal koji nam je rekao:

Osigurali smo prehranu za 770 učenika iz naše županije koji prošle godine nisu bili u tom programu. To su učenici koji su u riziku siromaštva; postoji čitav niz kriterija koje je trebalo zadovoljiti.

U Županiji su sastavili niz kriterija prema kojima su birana djeca koja imaju pravo na besplatan školski obrok, kaže dožupan Pal:

Mi kažemo da su to učenici u nekakvom “mogućem” siromaštvu, iako smo mi tu stavili i neke kriterije za učenike koji nisu potpuna sirotinja, da nemaju apsolutno ništa. No, svakako ćemo to osigurati roditeljima koji imaju više djece, samohranim roditeljima, roditeljima s nešto manjim plaćama ili roditeljima koji se i sami odriču nečega da bi to djeca imala. Evo, možda ćemo pomoći da to ne bude tako.

Županija je za provedbu ovog projekta dobila nešto više od 800 tisuća kuna:

Kad gledamo u nekakvom apsolutnom iznosu i te nekakve milijunske svote koje nam se nude u europskim fondovima, to ne izgleda tako puno. Međutim, 800 tisuća kuna je nešto više od 100 tisuća eura i to nije mali novac. S obzirom na to da nam se prvi put takva linija otvorila, u idućim godinama možemo očekivati da ćemo za učenike koji su nažalost u toj kategoriji moći osigurati sredstva. Na taj način ćemo moći omogućiti i nekim jedinicama lokalne samouprave koje su subvencionirale i pomagale tim učenicima u prehrani u njihovim općinama da ta sredstva preusmjere možda na nešto drugo.

Podravsko-prigorske osnovne škole kojima je osnivač naša županija pohađa nešto više od 4.000 učenika.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori