Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Ljetna sjednica Županijske skupštine u znaku Piškornice

Kao što je predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić i najavila, jučer je održana jedna lagana, ljetna sjednica. Najviše rasprava i aktivnosti županijskih skupštinara izazvalo je izvješće o lanjskom radu Trgovačkog društva Piškornica, čiji je suvlasnik i naša Koprivničko-križevačka županija.

Primjedbe na izneseno u izvješću o radu, ali i nedoumice oko budućnosti projekta Piškornica, izrekli su SDP-ovi Marinko Bagarić i Tomislav Babić te neovisni Zlatko Delimar i Mladen Švaco. Odgovarajući im, direktor Piškornice Mladen Jozinović ponovio je da je projekt u koji je dosad uloženo 40 milijuna kuna spreman na aplikaciju, no taj korak koči resorni ministar Slaven Dobrović.

– Bit će kašnjenja u cijeloj državi. Hrvatskoj je već do kraja godine zamrznuto pola milijarde eura. Te kaznene penale će plaćati Županija. Središnja riznica nema novaca i Vlada je već najavila da će penale po pojedinim centrima plaćati županije. To znači da ćemo ih plaćati i mi ovdje – obrazložio je Jozinović.

U raspravu se uključio i HDZ-ov Damir Felak koji je ponovio da je Piškornica jedan od najvažnijih projekata u Hrvatskoj, koji je trenutno u blokadi zbog kaprica ministra Dobrovića. Upravo on i njegovo viđenje upravljanja otpadom u Republici Hrvatskoj razlog su što Hrvatska danas ima tehničku vladu, kaže Felak.

A HNS-ova Biserka Đura pitala je pak direktora Jozinovića je li, s obzirom na trenutno stanje projekta Piškornica, njegova plaća utemeljena. Sam Jozinović nema dvojbi. – Meni je moja plaća mala! Odgovorna sam osoba koja vodi projekt u vrijednosti 80 milijuna eura i vodim i tvrtku kćer koja će ove godine imati 25 milijuna kuna prihoda. Brinemo za otpad iz četiri županije i tvrtka smo na tržištu. Napominjem da tvrtka kćer radi bez županijske subvencije. Županija za rad ovog poduzeća nije dala ni kune. To je bila moja ideja, Županijska skupština nije dala novac za zaduženje. A kad govorimo o zaduženju od 3 milijuna kuna, nisam ga stavio u izvješće jer je riječ o ovoj godini, dale su Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija i Općina Koprivnički Ivanec, mi smo prijevremeno od prihoda vratili 1,6 milijuna kuna fondu i do kraja godine ćemo vratiti 3 milijuna kuna zajma u gotovu novcu. Tako ćemo skinuti to zaduženje i pomogli Županiji da razvija druge razvojne projekte, kako biste se vi razvijali i pomogli nekom drugom. Skupština i Nadzorni odbor smatraju da je moja plaća adekvatna i sukladna Zakonu o trgovačkim društvima – odgovorio je Jozinović.

Jozinović je ponovio svoje uvjerenje da će upravo Piškornica biti jedna od prvih, ako ne i prva, aplikacija nove vlade, bila ona lijeva ili desna.

zatvori