Četvrtak, 18. travnja 2024.

Vlada skinula s dnevnog reda Dobrovićev Plan gospodarenja otpadom, no – agonija Piškornice se nastavlja

Novi Plan gospodarenja otpadom na kojemu mjesecima inzistira MOST-ov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, doživio je ozbiljan debakl. Naime, taj je prijedlog, unatoč uvjerenju ministra Dobrovića, skinut s dnevnog reda Vladine sjednice.

Stručne su službe tako odgovorile na brojne primjedbe koje su uputili Ured Predsjednice Republike, Hrvatska udruga poslodavaca – jer je protuzakonito ignorirana kod pripreme plana, Ministarstvo poljoprivrede – što je zanimljivo jer ga vodi MOST, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, grupacija centara za gospodarenje otpadom, Hrvatska gospodarska komora. No ministar Dobrović ipak je ustrajao na svom modelu zbrinjavanja otpada. Stoga jučerašnje nauvrštavanje Plana u dnevni red Vladine Sjednice u Piškornici doživljavaju kao trenutnu satisfakciju i potvrdu da centri za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj ipak djeluju zakonito. Rekao je to Dravi-info predsjednik Uprave Piškornice Mladen Jozinović i dodao:

–Niz primjedbi je toliko impresivan da Vlada zaista nije mogla ništa drugo nego skinuti taj nacrt Plana s dnevnog reda svoje sjednice.

Ministar je, gurajući svoj Plan gospodarenja otpadom, trenutno stopirao projekte regionalnih centara za gospodarenje otpadom, među kojima i Piškornicu. No problemima se još uvijek ne nazire kraj. Za nas to znači daljnju agoniju i čekanje. Jučerašnja nam odluka na znači ništa konrektno osim svojevrsne satisfakcije, dok se ova tehnička vlada ponovo poslije godišnjih odmora ne sastane. Međutim, budući je Radna skupina ovo skinula, ja ne očekujem da će to više biti na sjednici tehničke vlade. Moramo čekati da vidimo tko će osvojiti većinu za formiranje nove vlade. Tada ćemo znati kakva je sudbina centara. Ako to budu dominantne političke opcije, lijeva ili desna, nama je svejedno. Mi se politikom ne bavimo. Centri imaju problema samo s konkretnom osobom koja u ovom trenutku obnaša dužnost ministra, a to je gospodin Dobrović.

Zbog politike ministra Dobrovića već je mjesecima blokiran ogromni novac koji je Europska komisija namijenila za investicije u Hrvatskoj. Zbog kašnjenja s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom, Hrvatska će sigurno plaćati penale, tvrdi Jozinović:

– Hrvatska će sigurno plaćati penale, to nije dvojbeno. Zbog ove opstrukcije upravljanja sustavom koji provodi ministar Dobrović silujući ovaj nezreo Plan, Hrvatskoj se oduzimaju ogromna sredstva već odobrena od strane Europske komisije u operativnom razdoblju, mi ćemo sigurno plaćati penale. Uprava Piškornice čini sve da naše četiri županije (osnivači Piškornice Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska; op.a.) penale ne plaćaju. Mi činimo sve što je moguće da ispunimo zakonom propisane prepostavke i da osiguramo sve uvjete da naše županije ne plaćaju penale. Za ostatak Hrvatske sam prilično siguran da će plaćati penale.

Kako će to konkretno Uprava Piškornice postići, Jozinović još ne želi otkriti. No rado je podsjetio da je koristeći termin prava javnosti na pristup informacijama zatražio konkretne podatke:

– Na jasno pitanje da li postoji studija izvodljivosti i ekonomske analize za dokument na kojemu tehnički ministar inzistira, bilo nam je rečeno da te analize postoje. Upravi Piškornice nije bilo teško pozvati se na pravo javnosti na pristup informacijama, zatražiti ih i tada smo dobili odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša da nikakva ekonomska analiza za ovaj Plan nikad nije rađena i nikad nije naručena. Šokiran sam lošom kvalitetom pripreme. Ovaj je Plan još lošiji nego što smo mislili. Da resorno Ministarstvo tako ide na Vladu, troši novac poreznih obveznika na tako amaterski pisani plan doista je skandalozno. Mislim da se tu doista otvara pitanje trošenja novca poreznih obveznika u ovom slučaju, no o tome trebaju odlučiti oni kojih se to tiče.

Jozinović kaže da se primarna selekcija otpada već provodi u Hrvatskoj, čemu svjedoče stanovnici sjeverozapadne Hrvatske, no ministar Dobrović inizistira na puno radikalnijim idejama koje nisu utemeljene na poslovnoj praksi, nisu realne i nisu provedive u Hrvatskoj, zaključio je Jozinović istaknuvši da komunalne tvrtke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kvalitetno provode selekciju i zbrinjavanje otpada.

zatvori