Četvrtak, 25. travnja 2024.

KIŠA I VJETAR Jesenski vikend u srcu ljeta

Nakon što nas je u ranim jutarnjim satima četvrtka svjetlosnim i zvučnim efektima razbudila hladna fronta koja je s obronaka Alpa sjurila prema ravnoj Podravini, nad Italijom se zavrtjela i plitka ciklona koja će se tijekom narednih dana zaputiti prema istoku — malo južnije od nas, ali dovoljno blizu da nam ‘uredi’ vrijeme tijekom predstojećeg vikenda.

Riječ je o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Una. U svojim njedrima krije oblake, sjeverac, niske temperature te obilnu kišu, ali ne svugdje. Što će Una donijeti Podravini?

Danas do kraja dana očekujemo pretežno oblačno vrijeme, no kroz te oblake tu i tamo može proviriti i pokoja zraka sunca. I dalje će puhati umjeren do pojačan sjeverac uz ugodno svježe temperature između nekih 18 i 22 stupnja; samo nakratko se možda popne i mrvicu više. Neke ozbiljnije kiše danas još neće biti, tek možda nešto malo navečer i u prvom dijelu noći na subotu.

Subota nam, međutim, donosi pravo jesensko vrijeme u srcu ljeta. Nebom će zavladati oblaci, i dalje će puhati umjeren do jak sjeverac, a temperature će svakako biti netipične za srpanj: ujutro oko 14-15, poslijepodne do 16-17 stupnjeva. Uz sve to, padat će i kiša: početak oborina očekujemo već u noćnim satima i promjenjivim intenzitetom nastavit će padati tijekom cijelog dana. Subota, stoga, baš i neće biti pogodna za aktivnosti na otvorenom. Valja spomenuti kako u nekim dijelovima Hrvatske kiša može biti i iznadprosječno obilna, prije svega u Slavoniji, no kod nas ipak neće biti nekih ekstremnih količina.

Takvo će se jeseni nalik vrijeme protegnuti i na nedjelju. Ipak, oblaci će se tijekom dana početi razilaziti, a postupno će prestati i kiša. Prema večeri i vjetar će početi gubiti snagu. Još uvijek će biti prilično svježe, možda tek stupanj-dva toplije od subote, dovoljno da i nedjelju s obzirom na doba godine proglasimo prohladnom.

Od ponedjeljka nam se lagano vraća sunce, a i temperature će polako krenuti prema gore, u srpnju primjerenije vrijednosti. Još samo valja spomenuti kako se čini da naredni tjedan ipak neće biti baš sasvim stabilan i povremeno možemo očekivati pljuskove, prvo oko utorka, a za dalje ćemo vidjeti. 

zatvori